Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Ucraina vrea 1 mld. $ pentru rezerve strategice de gaze

Ucraina vrea 1 mld. $ pentru rezerve strategice de gaze

Ucraina premier yatsenyuk

Ucraina are în plan să se împrumute cu un miliard de dolari pentru a-şi face rezerve strategice de gaze şi păcură pentru a acoperi nevoile de urgenţă, a declarat la o reuniune a guvernului de duminică premierul Arseni Iațeniuk, citat de Reuters.

“Guvernul a adoptat decizia de a forma rezerve de gaze şi păcură în valoare de un miliard de dolari utilizând împrumuturi garantate de stat”, a declarat Iațeniuk (foto).

“Acest miliard de dolari va fi cheltuit pentru a cumpăra aceste rezerve strategice”, a adăugat premierul, fără a oferi detalii despre locul de unde va cumpăra gazele.

Ucraina încearcă de ceva vreme să reducă dependenţa de gazele ruseşti prin importuri din statele europene.

Naftogaz, grupul energetic al statului ucrainean, a anunţat luna trecută că intenţionează să acopere până la 60% din importurile sale de gaze din Europa, în acest an. Pe de altă parte, guvernul speră ca preţul spot al gazului european să scadă în vară în intervalul 250 de dolari - 300 de dolari mia de metri cubi, preţ care i-ar permite Ucrainei să-şi sporească rezervele.

Ucrainienii susţin că vor să reducă dependenţa de gazul rusesc şi ca urmare a preţului gazului, cel de la ruşi fiind peste cel al pieţei, susţin ucrainienii. Mai precis, în acest trimestru, ucrainienii iau gaz rusesc cu 329 dolari / 1.000 metri cubi.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat extrem de mult după nouă luni de conflicte armate.

 

Tag Cloud