Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Oprirea livrărilor de gaze rusești îi lasă pe ucraineni fără apă caldă cel puțin până în octombrie

Oprirea livrărilor de gaze rusești îi lasă pe ucraineni fără apă caldă cel puțin până în octombrie

Ucraina apa calda Feisbuc

Milioane de ucraineni resimt din plin efectele opririi de către gigantul rus de stat Gazprom a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, ca urmare a facturilor neplătite de peste 5 miliarde de dolari ale monopolului energetic ucrainean Naftogaz, precum și ale recesiunii grave prin care trece țara, pe fondul războiului civil cu separatiștii proruși din estul țării. Ultima veste proastă pentru ei este că, cel puțin până în octombrie, cei care locuiesc la bloc vor fi nevoiți să facă duș cu apă rece.

Vitali Kliciko, fostul campion mondial la box ales primar al Kievului, a anunțat, la începutul săptămânii, că, până la finalul lunii septembrie, va fi oprită livrarea apei calde în blocurile de apartamente construite în perioada sovietică. Apa caldă era oricum tăiată în fiecare vară timp de o săptămână-două în blocurile mai vechi, pentru lucrări de întreținere și reparații, scrie Financial Times.

De data aceasta, însă, drastica măsură a primăriei capitalei Ucrainei este necesară, spun autoritățile, pentru a menține la un nivel cât de cât liniștitor stocurile de gaze naturale din depozitele de înmagazinare ucrainene, în condițiile stopării exporturilor de gaze de către Rusia, pentru a nu pune în pericol încălzirea locuințelor la iarnă.

"Sperăm ca locuitorii Kievului să înțeleagă situația. Măsura este temporară și are ca scop asigurarea securității aprovizionării cu gaze a sistemelor centralizate de încălzire la iarnă", a declarat Kliciko.

Raționalizarea gazelor va agrava recesiunea

Apa caldă va fi tăiată și în alte orașe din Ucraina, ca parte a unui program de conservare a stocurilor de gaze, după oprirea livrărilor de către Gazprom. Vor fi afectați milioane de ucraineni cu venituri mici care trăiesc în blocuri construite în perioada sovietică, dependente de sisteme centralizate ineficiente de producere de energie termică și de apă caldă pe bază de gaze naturale.

Presa ucraineană vorbește despre o adevărată isterie a cumpărărilor de boilere electrice, care până la actuala criză a gazelor erau utilizate în special în case și în ansambluri rezidențiale noi.

Analiștii estimează că economia Ucrainei se va contracta cu 7% anul acesta.

"Guvernul ucrainean a raționalizat, prin impunere de limite, consumul de gaze al consumatorilor industriali, al instituțiilor publice și al companiilor de utilități din august și până la sfârșitul iernii. Plafonul total de consum a fost fixat la 14 miliarde de metri cubi, din care 7,5 miliarde alocate consumatorilor industriali, 5,8 miliarde companiilor de utilități și 0,6 miliarde instituțiilor publice. Raționalizarea înseamnă că sectorul industrial va fi nevoit să-și reducă consumul de gaze cu aproape 50%, iar companiile de utilități – cu 11%. Considerăm că o astfel de reducere drastică a consumului de gaze al industriei nu va putea fi realizată fără o scădere semnificativă a producției industriale", se arată într-o notă pentru investitori a băncii de investiții Dragon Capital, cu sediul la Kiev.

Dependenți de ruși

Deși producția anuală internă de gaze a Ucrainei este de circa 20 de miliarde de metri cubi, ea acoperă doar două cincimi din necesarul de consum, restul de 30 de miliarde de metri cubi fiind importat în ultimii ani de la Gazprom. În timpul verii, Ucraina înmagazinează de regulă, în depozite subterane, peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze importate din Rusia, reprezentând stocuri pentru perioada iernii.

De la tăierea livrărilor de către Gazprom, în iunie, stocurile au fost majorate de la 14 la 15 miliarde de metri cubi, iar conservarea stocurilor pe perioada verii este esențială pentru securitatea aprovizionării la iarnă, spun oficiali ucraineni din domeniul energiei.

Ucraina și-a majorat importurile de gaze din Rusia în mai, pentru a-și umple depozitele de înmagazinare. În iunie, Gazprom a oprit livrările către Naftogaz. Ucrainenii le datorează rușilor, în prezent, 5,3 miliarde de dolari reprezentând facturi neplătite pentru importuri de gaze. Naftogaz spune că nu le va plăti până când Gazprom nu va reduce prețul de livrare.

În aprilie, Rusia a anulat două discounturi la prețul de vânzare al gazelor naturale destinate Ucrainei, din cauza neplătite ale ucrainenilor, astfel încât prețul a crescut cu peste 80%, de la 268,50 la 485 dolari/mia de metri cubi. În plus, autoritățile de la Kremlin au reînceput să taxeze exporturile de gaze naturale, anulând o scutire anterioară în acest sens.

Tag Cloud