Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Ieftinirea petrolului lovește rubla, care s-a depreciat cu 4,5% în această dimineață față de dolar

Ieftinirea petrolului lovește rubla, care s-a depreciat cu 4,5% în această dimineață față de dolar

ruble-falls

Rubla, moneda națională a Rusiei, a fost principala victimă a continuării tendiței de depreciere a petrolului pe piețele internaționale, pierzând în această dimineață numai puțin de 4.5% în raport cu dolarul.

La ora 10, rubla se depreciase cu 4,5% față de dolar și cu 2,4% față de euro, ajungând la un curs de 58,52 de ruble pentru un dolar.

Petrolul și-a continuat în primele zile ale noului an tendința descendentă înregistrată în cea de-a doua parte a lui 2014, an în care Brent-ul s-a depreciat cu numai puțin de 48%. Barilul de petrol a scăzut pentru cea de-a treia zi consecutivă, atingând minimul ultimilor 5 ani și jumătate.

Brent-ul cu livrare în februarie a pierdut numai puțin de 1,15 dolari pe baril în această dimineață pe piețele asiatice - până la ora 9:00 (15:00 - ora din Singapore). 

Scăderea de 2% din această dimineață continuă trend-ul înregistrat săptămâna trecută, când Brent-ul a pierdut 5 puncte procentuale.

Anul trecut, rubla s-a depreciat la rândul său cu 40% față de dolar, urmând traseul prețului internațional al petrolului, în principal din cauza dependenței execuției bugetare de prețul țițeiului/ În plous, sancțiunile impuse de statele occidentale Rusiei, au îngrădit accesul la finanțare al companiilor ruse pe piețele externe ceea ce a majorat cererea internă de dolari.

Dolarul s-a apreciat astăzi și în raport cu celelalte monede principale, euro ajungând la minimul ultimilor nouă ani în raport cu moneda americană, în special din cauza anticipațiilor din piață, care pariază pe o relaxare cantitativă considerabilă venită din partea Băncii Centrale Europene.

Potrivit Reuters, acțiunile principalelor companii rusești listate pe bursă au evoluat o evoluție similară cu cea a pieței valutare. Astfel indicele RTS denominat în dolari a pierdut 4,6%, în timp ce MICEX, denominat în ruble, s-a apreciat cu 0,4%.

 

Tag Cloud