Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale SUA au un nou “aliat”. Fitch reduce ratingurile Gazprom, Lukoil, Sberbank şi ale altor companii şi bănci ruseşti

SUA au un nou “aliat”. Fitch reduce ratingurile Gazprom, Lukoil, Sberbank şi ale altor companii şi bănci ruseşti

Gazprom cel mai valoros brand rusesc

Agenţia internaţională de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit rating-urile de la stabil la negativ pentru nouă companii ruseşti, printre care Gazprom şi Lukoil. Agenţia a redus de asemenea şi perspectiva de la stabil la negativ pentru 15 banci din Rusia, printre care Sberbank, Rosselkhozbank, Alfa Bank, Gazprombank şi Vensheconombank, scrie Capital Daily.

Deciziile privind aceste reduceri vin după ce vineri, aceeaşi agenţie, a revizuit perspectiva de rating a Rusiei, de la „stabilă” la „negativă”, din cauza riscurilor legate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei pe fondul crizei din Ucraina. Tot atunci, SUA  au primit cea mai mare notă. Respectiva revizuire s-ar putea traduce pe viitor în retrogradarea ratingului de ţară al Rusiei, care în prezent are calificativul ”BBB”, din categoria celor recomandate pentru investiţii.

Fitch îşi baza aprecierile pe existenţa riscului ca băncile şi investitorii din SUA şi UE să nu mai acorde credite Rusiei în circumstanţele actuale, economia ar putea încetini şi mai mult iar sectorul privat ar putea avea nevoie de un ajutor public.

Revenind la retrogradarea companiilor şi băncilor ruseşti, Fitch consideră că atâta timp cât există riscul ca ţările europene să reducă importurile de gaze din Rusia, companii precum Gazprom s-ar putea vedea cu exporturi mai reduse.

Toate deciziile Fitch se bazează însă pe scenarii greu de estimat când şi în ce condiţii vor avea loc. Printre acestea se numără reducerea drastică a exporturilor de gaze ruseşti spre Europa şi, pe de altă parte, posibila livrare de gaze a SUA către UE, scenariu încă mult departe de realizare.

 

Tag Cloud