Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Statistica dezvăluie ineficiența din energie: producție în scădere, la costuri mai mari și vândută mai scump

Statistica dezvăluie ineficiența din energie: producție în scădere, la costuri mai mari și vândută mai scump

Productia energetica ianuarie 2013

Industria energetică a consemnat scăderea producției în prima lună a acestui an, atât în comparație cu luna anterioară (decembrie 2012), cât și cu luna corespunzătoare a anului trecut (ianuarie 2012), în timp ce indicele general al producției industriale a României a avansat în ianuarie 2013. Asta în condițiile în care costurile de producție în energie au crescut, iar pe de altă parte clienții au fost obligați să plătească mai mult pentru energia consumată. 

În luna ianuarie 2013, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,3%, respectiv cu 0,3%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 5,7% ca serie brută, respectiv cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Scăderi pe toată linia

În schimb, în luna ianuarie 2013, comparativ cu decembrie 2012, pe serie brută, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale, la toate categoriile de bunuri s-au consemnat creșteri, cu excepția industriei energetice, care a scăzut cu 1,6%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8% în ianuarie 2013, comparativ cu decembrie 2012.

Pe marile grupe industriale, singurele categorii de bunuri unde s-au consemnat scăderi au fost industria energetică (-2,5%) și cea a bunurilor de capital (-2,1%).

În luna ianuarie 2013, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, serie brută, a scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, singurul sector în scădere a fost industria energetică, cu un minus de 0,2% . Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,1% în ianuarie 2013 față de ianuarie 2012.

Pe marile grupe industriale, tot industria energetică a fost singura în scădere, cu un declin similar, de 0,2%.

Mai costisitor pentru producători, mai scump pentru consumatori

Scăderea producției din energie a fost acompaniată de majorarea costurilor de producere a acesteia, potrivit INS.

Prețurile producției industriale, per total economie, au crescut în ianuarie 2013 cu 5,7% față de aceeași lună a anului trecut și cu 1% față de decembrie 2012, în special ca urmare a majorării prețurilor produselor energetice, cu 7,8% comparativ cu ianuarie 2012 și cu 4,9% față de luna anterioară.

Pe grupe CAEN, în ianuarie anul acesta, cea mai mare creștere de prețuri s-a consemnat la grupa producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu 10,5% comparativ cu ianuarie 2012 și cu 7,9% față de luna anterioară, decembrie 2012.

La consumatori, prețul energiei electrice s-a majorat cu 10,38% în ianuarie 2013, comparativ cu luna anterioară, după ce, în 2012, electricitatea s-a scumpit cu peste 13% față de 2011.

Tag Cloud