Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Erste Group: Supraimpozitarea va afecta actiunile Petrom la bursa

Erste Group: Supraimpozitarea va afecta actiunile Petrom la bursa

Petrom Bursa

Analistii Erste Group au modificat in sens negativ recomandarea adresata investitorilor pentru actiunile OMV Petrom (SNP), de la “Cumpara” la “Pastreaza”, ca urmare a impunerii de catre Guvernul Ponta a unei taxe de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze rezultate din liberalizarea pretului din acest sector, dar si a unei redevente suplimentare de 0,5% pentru exploatarea si comercializarea petrolului. Potrivit unui raport de analiza al grupului financiar austriac, atat in cazul Petrom, cat si al companiei-mama OMV, lipsesc perspectivele de crestere pe termen scurt si exista destul pesimism in legatura cu eficienta investitiilor acestora.

Cei de la Erste Group spun, in raportul citat, ca se asteapta ca, anul acesta, productia Petrom sa stagneze.

 

Singura schimbare pozitiva ar fi majorarea pretului la gaze in Romania, desi Guvernul a anuntat recent ca va impune o taxa de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze rezultate ca urmare a liberalizarii pretului, de la 1 februarie, precum si o redevente suplimentare de 0,5% pentru productia de petrol, pana la sfarsitul lui 2014, astfel incat compania nu va putea profita de cresterea pretului la gaze

  Erste Group

Astfel, cei de la Erste Group si-au modificat pretul-tinta pentru actiunile OMV Petrom in scadere cu 6%, de la 0,5 la 0,47 lei/titlu.

Actiunile OMV Petrom au crescut cu 6,4% anul acesta, de la 0,4281 lei/titlu la 0,4557 lei/titlu, dupa ce, in 2012, au consemnat o crestere in valoare de peste 47%. De la anuntul Guvernului privind introducerea de masuri de supraimpozitare in domeniul energetic si pana in prezent, titlurile Petrom s-au depreciat cu 1,3%. 

Redeventele vor fi probabil majorate

Analistii austrieci se arata de asemenea sceptici cu privire la angajamentul Guvernului de a aduce pretul gazelor interne la paritate cu cel al importurilor pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru gospodarii, dupa ce prima majorare, programata pentru decembrie 2012, a fost amanata.

„Ne asteptam, de asemenea ca Romania sa majoreze nivelul redeventelor, dupa expirarea, in 2014, a acordului de stabilitate fiscala”, se spune in raport. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara, in decembrie anul trecut, ca este nevoie ca redeventele pentru productia de petrol si gaze sa crească si sa ajunga la nivelul din UE, „undeva la 20-30%, cel putin”.

OMV Petrom plateste in prezent redevente pe productia de hidrocarburi care merg de 3,5% la 13,5%, in functie de tipul de zacamant, redeventa medie platita efectiv de Petrom fiind de circa 6-7%, potrivit Erste Group. Actualul nivel al redeventelor a fost stabilit in 2004, prin contractul de privatizare al companiei, si sunt valabile pana in decembrie 2014.

„Atat actiunile OMV, cat si cele ale Petrom se tranzactioneaza la multipli subevaluati in acest moment, insa in viziunea noastra ambele companii sunt lipsite de potential de crestere pe termen scurt. De asemenea, exista motive serioase de pesimism cu privire la eficienta investitiilor OMV si OMV Petrom”, subliniaza raportul Erste Group.

Nu-i ajuta scumpirea gazelor

Cei de la Erste Group adauga ca nu se asteapta ca majorarea pretului la gaze sa fie un factor de crestere pentru OMV Petrom, intrucat nu au incredere ca Guvernul roman va respecta calendarul de majorare.

„Credem ca acest calendar nu este realist, dat fiind veniturile mici ale consumatorilor casnici romani, iar aceasta majorare ar fi un soc si pentru consumatorii industriali, deci si pentru economie. Probabil ca Guvernul va creste totusi preturile, insa ritmul acestei cresteri depinde de cat de repede isi va reveni economia”, noteaza analistii Erste Group.

Acestia adauga ca este putin probabil ca demersurile de explorare ale Petrom sa poata fi transformate in profituri inainte de 2016. Potrivit sursei citate, cele mai promitatoare prospectiuni sunt cele legate de zacamintele romanesti offshore de gaze naturale, insa costurile de dezvoltare ale acestora sunt mari, asa ca nu exista motive de a investi in acest sector atata vreme cat preturile interne la gaze din Romania sunt departe de nivelul celor din import.

An hotarator pentru centrala de la Brazi

2013 va reprezenta un test de profitabilitate pentru una din investitiile majore ale Petrom din ultima perioada, centrala de la Brazi.

„Prin lobby, OMV Petrom a reusit sa obtina dreptul de a cumpara gaze naturale ieftine de pe piata interna, insa electricitatea produsa la Brazi este vanduta de companie atat la preturi specifice momentelor de varf de consum, cat mai ales la tarife caracteristice perioadelor cu cerere scazuta, ceea ce reduce veniturile din aceasta sursa. Succesul centralei de la Brazi depinde si de revemirea economiei romanesti, dat fiind ca centralele electrice pe gaze au parte de castiguri mari in perioade cu cerere robusta”, spun analistii austrieci.

Centrala de la Brazi si-a inceput activitatea in ultimul trimestru al anului 2012, dupa mai multe luni de intarziere, datorata unor probleme tehnice. Facilitatea are o capacitate de 860 MW si este rezultatul unei investitii totale de peste 500 de milioane de euro.

Vor ceda voluntar cota de piata?

Analistii Erste Group sustin ca Petrom se pregateste in continuare sa vanda un numar de circa 139 de benzinarii.

„Potrivit zvonurilor din piata, cel mai probabil cumparator este compania NIS”, se afirma in raportul Erste.

Pe de alta parte, acei analisti spun ca este putin probabil ca Petrom sa vanda respectivele benzinarii unuia dintre principalii concurenti. 

Compania sarba, controlata de Gazpromneft, si-a upgradat recent rafinaria de la Pancevo, ceea ce ii permite sa vanda produse rafinate la standarde UE pe piata romaneasca. Desi benzinariile respective nu se afla in locatii de prima mana, a permite competitorilor sa dobandeasca o astfel de cota de piata ar fi un element negativ pentru intregul business de retail cu carburanti

  Erste Group

In Romania, OMV Petrom detine un numar de circa 550 de benzinarii.

In noiembrie 2012, directorul de marketing al OMV, Manfred Leitner, declara ca grupul austriac va reduce in urmatorii trei ani numarul de benzinarii, atat din Romania, cat si din alte tari, dar nu se va retrage de pe nicio piata.

„In trei ani ne gandim sa reducem reteaua de benzinarii, nu doar in Romania, dar nu avem un plan de retragere de pe nicio piata”, afirma Leitner.

Tag Cloud