Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate OMV Petrom și-a dublat în trimestrul al treilea profitul înainte de plata dobânzilor şi a impozitelor față de trimestrul precedent

OMV Petrom și-a dublat în trimestrul al treilea profitul înainte de plata dobânzilor şi a impozitelor față de trimestrul precedent

Petrom rezultateDupă ce a înregistrat un al doilea trimestru cu cifre dezamăgitoare, se pare că pe trimestrul al treilea OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din regiune, și-a revenit. În trimestrul al treilea, compania a obținut un profit similar celui înregistrat în primele 6 luni ale anului.

Profitul înainte de plata dobânzilor şi a impozitelor al grupului a crescut semnificativ la valoarea de 1.352 mil lei (T2/14: 626 mil lei), întrucât rezultatul din T2/14 a fost afectat negativ de ajustarea de depreciere a unui grup de active din Kazahstan, de oprirea rafinăriei Petrobrazi și de cheltuieli de explorare mai mari. Oprirea planificata pentru o luna a rafinăriei a avut un impact negativ și asupra liniei de consolidare in T2/14 ca urmare a cantitatilor mari de titei ramase in stoc la finalul perioadei.

Profitul înainte de plata dobânzilor şi a impozitelor excluzând elementele speciale a crescut cu 35% comparativ cu trimestrul precedent (T2/14: 1.147 mil lei: T3/2014: 1,552 mil lei). Rezultatul financiar net, de - 76 mil lei, s-a deteriorat comparativ cu - 55 mil lei în T2/14, întrucat impactul pozitiv aferent castigurilor din diferente de curs valutar a fost depășit de cheltuielile cu dobânzile, în principal reprezentate de efectul generat de actualizarea creanțelor.

Vânzări în creștere cu 1% față de trimestrul precedent

Potrivit raportului pe trimestrul al treilea al companiei, comparativ cu T2/14, vânzările au crescut ușor, cu 1%, datorită creșterii sezoniere a volumelor vânzărilor de produse petroliere, contrabalansata aproape integral de scăderea cantităților de țiței și gaze naturale vândute.

Cheltuiala cu impozitul pe profit a fost de 256 mil lei (T2/14: 259 mil lei), iar rata efectiva a impozitului pe profit a fost de 20% in T3/14, mai mica decat rata de 45% din T2/14, aceasta din urma fiind afectata in principal de activitatile din Kazahstan.

Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.020 mil lei, mai mare decat in T2/14 (T2/14: 311 mil lei), in timp ce profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. excluzand elementele speciale a crescut cu 44%, de la 827 mil lei in T2/14 la 1.189 mil lei in T3/14.

Rezultate în scădere față de perioada similară a anului trecut

Raportat la treimestrul al treilea al anului precedent, EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 7%, la 1.433 mil lei in T3/14, in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si a efectelor usor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea USD fata de RON cu 1%), care au contrabalansat efectul cresterii usoare a vanzarilor de gaze si al cheltuielilor de explorare mai mici. EBIT-ul raportat a inregistrat valoarea de 1.355 mil lei, cu 12% sub nivelul inregistrat in T3/13, ca urmare a elementelor speciale inregistrate, in principal aferente restructurarii.

Screen Shot 2014-11-06 at 09.27.06

Rezultatele din primele nouă luni continuaă să fie negative. Astfel, vânzările OMV Petrom au scăzut în perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% şi a ajuns la 2,4 miliarde lei. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei.

"Disciplina noastra financiara riguroasa din ultimii ani si alocarea stricta a capitallului ne-au permis indeplinirea obiectivelor pentru primele noua luni in pofidla volatilitatii recente a pretului titeiului. În explorare și producție am reusit sa stabilizam în linii mari productia din Romania si am implementat proiectele de investitii planificate. In acest an am efectuat cele mai ample investitii din activitatea de explorare de dupa privatizare, deruland un program complex de explorare, atat onshore, cat si offshore, cu 9 sonde forate pana in prezent. In Marea Neagra, evaluam datele obtinute de Ia sonda Domino-2, in timp ce platforma Ocean Endeavour foreaza sonda de explorare Pellican South-1 pentru a testa o noua structura geologica in perimetrul Neptun. Finallizarea modernizarii rafinariei Petrobrazi genereaza cresterea planificata, de 5 USU/bbl, a indicatorului marja de rafinare, ceea ce a contribuiit Ia rezultatul imbunatatit al sectorului de rafinare si marketing. In schimb, mediul de piata in activitatea de gaze si energie a ramas dificil, cererea de gaze si preturile la electricitate contractandu-se", a dclarat CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, potrivit unui comunicat al companiei.

 

Tag Cloud