Toate cele 5 miliarde de lei rezultate din creșterea taxelor, alocate bugetelor locale în an electoral
- Detalii
- Publicat în 12 November 2013
- Scris de Florin Rusu
Bugetul de anul viitor are un puternic caracter electoral, toate veniturile suplimentare rezultate din majorarea fiscalității, în special în domeniul energetic, neavând menirea de a asigura spațiul fiscal unei eventuale reduceri a contribuțiilor sociale, cum susțin unii oficiali guvernamentali, ci vor lua calea bugetelor autorităților locale, reiese dintr-o prezentare a proiectului de buget trimisă de guvern partenerilor sociali.
Astfel, veniturile obținute din majorarea accizelor, dar și a introducerii altor impozite, precum cel de 1,5% pe construcțiile speciale, sunt estimate la 4,96 miliarde de lei, în timp ce totalul susținerii de la bugetul de stat pentru bugetele locale este majorat în 2014 față de nivelul din 2013 cuprins în ultima rectificare cu 4,94 miliarde de lei.
În 2013, bugetele locale au primit de la bugetul de stat 39,35 miliarde de lei, reprezentând sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, subvenții de capital și subvenții curente. Anul viitor suma va fi majorată la 44,29 miliarde de lei.
Partea cea mai importantă a majorării (aproximativ 2 miliarde de lei) provine din creșterea subvențiilor de capital (programul de dezvoltare locală, investiții finanțate din bugetul Ministerului Sănătății, planuri urbanistice generale, retehnologizare termocentrale, reducerea riscului seismic, reabilitatea termică, programe de mediu), adică exact bugetele locale responsabile cu recompensarea sponsorilor electorali, sponsori care mai apoi vor întoarce serviciile în campanie.
Guvernul își rezervă dreptul de a alege ce curs dorește
În ceea ce privește veniturile, guvernul estimează că majorarea impozitării anunțată la finalul vizitei delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) va avea un efect pozitiv în valoare de 4,96 miliarde de lei. Introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanță și management în categoria microîntreprinderilor (ce sunt impozitate cu 7% pe venit și nu cu 16% pe profit) va aduce suplimentar la buget 50 de milioane de lei.
La categoria accize, interzicerea practicării vânzărilor cu prime, iar pentru cele din categoria promoțiilor doar numai în anumite condiții, pentru pro dusele accizabile la tutun prelucrat și băuturi alcoolice va introduce în bugetul statului suma de 246 milioane de lei.
Noul mod de calcul al accizelor, care nu va mai ține cont de cursul de schimb publicat în Jurnalul Oficial al UE pe 1 octombrie al anului precedent, ci de cel de pe 1 octombrie înregistrat cu un doi ani în urmă, actualizat cu rata medie a inflației de la 1 septembrie va majora veniturile statului cu peste 1,1 miliarde de lei. Interesant este că în prezentare, guvernul pare a sugera că își rezervă dreptul de a alege cursul cel mai favorabil bugetului de stat.
Creșterea nivelului accizei la benzina fără plumb de la 359,59 euro/1000 l la 429,59/ 1000 l va contribui și ea cu 810 milioane de lei suplimentar la buget.
Motorina, principalul combustibil al bugetului de stat
Cum în România, consumul de motorină este mult mai mare decât cel de benzină, guvernul Ponta a avut grijă să-și asigure venituri suplimentare de 1,867 miliarde de lei din majorarea accizei la motorină de la 330,395 euro/1000 l la 400,395 euro/1000 l. Creșterea accizei la kerosen de la 375,92 la 445,92 euro/1000 l va contribui suplimentar doar cu 1,6 milioane de lei.
În ceea ce privește contribuțiile sociale, extinderea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate la veniturile din chirii, indiferent dacă persoanele respective mai realizează și alte venituri care datorează CASS va contribui suplimentar cu 49,8 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.
Impozitul de 1,5% aplicat construcțiilor speciale va introduce și el 488 de milioane de lei în buzunarele statului.
Creșterea salariului minim contribuie cu 344 milioane de lei la buget
Deși este în general percepută drept o măsură de stânga, fiind ignorat cu bună știință efectul său asupra creșterii ratei șomajului, creșterea salariului minim de la 800 lei la 850 lei în ianuarie 2014 și de la 850 la 900 de lei în iulie 2014, va contribui la rândul său cu 344 milioane de lei suplimentar la buget. Estimarea este mai mult decât optimistă, ignorând efectul acestei măsuri asupra ratei șomajului. Dovadă: deși se majorează salariul minim și nu se pomenește absolut nimic de micșorarea contribuțiilor sociale, guvernul estimează un număr mediu 4,57 milioane de salariați pentru 2014, în creștere cu 60.000 față de cel estimat pentru 2013.