Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Industria energetică, sub asediu fiscal: taxe pe stâlpi, sonde, centrale și platforme maritime

Industria energetică, sub asediu fiscal: taxe pe stâlpi, sonde, centrale și platforme maritime

shale-gas-ceasefire-magazine

Criza cu care actualul guvern se confruntă la nivelul încasărilor bugetare a condus la rezultate previzibile. Foamea de bani a executivului era ușor de anticipat dată fiind execuția bugetară dezastruoasă, la 9 luni înregistrându-se deja un deficit de 2,6% din PIB, mai mare cu 0,4 punct procentuale față de cifra de 2,2 prevăzută în buget.

Cum pe timp de criză, atenția se îndreaptă către industriile care produc bunuri cu cerere cât mai puțin elastică, nu e nici o surpriză că sectorul energetic a fost lovit din plin.

Singura problemă este că, dată fiind elasticitatea scăzută a cererii de produse energetice, companiile lovite de aceste taxe vor transfera costurile clienților, între elasticitatea cererii și gradul în care o companie poate transfera costul cu majorarea impozitării existând o legătură invers proporțională.

Cererea din domeniul energetic fiind puțin elastica (în multe cazuri consumatorul e prizonier), legile economice spun ca respectivele companii nu vor umbla la costuri (pe care oricum le-a majorat guvernul cu aceste taxe), ci la preturi. E adevărat că în România, costurile proprii de exploatare și întreținere ale companiilor din domeniul energetic sunt extrem de ridicate, însă majorarea de taxe in niciun caz nu le incurajează sa le reducă, dimpotrivă chiar. Numai concurența ar putea, dar nu prea există pe această piață.

Cu alte cuvinte degeaba majorează guvernul salariul minim (poate doar pentru a majora numărul de șomeri) și scade CAS (numai în cazul în care vor exista bani!) dacă prin aceste măsuri va scumpi facturile la electricitate, prețul benzinei și al gazelor.

Țintele guvernului: E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz și companiile private

Prim această măsură, guvernul susține că vizează eliminarea de la categoria de clădiri exceptate de la impozitare a unor construcții speciale."Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private (...) Stabilim în perioada imediat următoare (nivelul taxării - n.r.) , noi stabilim ca măsură de principiu, măsură ce vom impozita ca şi construcţie specială, depinde de categoria de construcţie specială, va avea o cotă diferenţiată", a declarat vicepremierul și ministrul de finanțe Daniel Chiţoiu, luni seara, după discuţiile cu FMI.

Construcţiile speciale sunt acele construcţii care nu sunt realizate sub forma de incintă sau care sunt realizate sub forma de incintă, dar nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi.

Nu scapă nici posturi de transformare sau instalațiile și puțurile

Sunt considerate constructii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.

Tot în această categori intră şi canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de răcire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale, reţele şi conducte de termoficare şi reţele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare şi bazine pentru depozitare.

Tag Cloud