Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Palestinienii spun că Israelul a refuzat oferta Turciei de a alimenta cu energie fâșia Gaza printr-o centrală electrică plutitoare

Palestinienii spun că Israelul a refuzat oferta Turciei de a alimenta cu energie fâșia Gaza printr-o centrală electrică plutitoare

Centrala electrica plutitoare

Israelul a refuzat oferta Turciei de a alimenta cu curent electric fâșia Gaza, turcii intenționând să trimită în apele de lângă coasta palestiniană un vas conținând o centrală electrică care să ajute la rezolvarea problemei aprovizionării cu electricitate na enclavei, a anunțat un oficial palestinian.

"Respingerea de către Israel a propunerii Turciei ne obligă să facem eforturi și mai mari pentru a rezolva problema electricității în Gaza", a declarat ministrul palestinian al Economiei, Mohamed Mustafa, citat de Haaretz.

În august, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, anunța că Turcia plănuiește să trimită în apele de lângă coasta palestiniană o centrală electrică plutitoare cu o putere instalată de 100 MW, precizând că materializarea intenției depinde de aprobarea autorităților de la Tel Aviv.

Fâșia Gaza are nevoie zilnic de 360 MW de electricitate pentru a satisface nevoile celor 1,9 milioane de rezidenți ai săi, însă dispune în prezent doar de circa 200 MW, din care 120 din Israel, 28 din Egipt și între 40 și 60 de la o centrală electrică proprie.

"În ultimele câteva zile, programul de aprovizionare cu electricitate în Gaza a fost prelungit la opt ore zilnic, de la 5 ore anterior. Așteptăm acum ca isralienii să-și extindă liniile electrice, pentru a putea să majoreze cantitatea livrată în Gaza", a mai spus ministrul palestinian.

Au parte de electricitate cu rația

Din 2012 încoace, alimentarea cu curent electric funcționează prin rotație în Gaza, în sensul că nu toate zonele sunt aprovizionate cu energie concomitent. Astfel, cel mai adesea, curentul electric este disponibil în unele zone timp de 6 ore, după care alimentarea acestora se întrerupe și începe furnizarea în celelalte zone, tot pentru 6 ore.

Singura centrală electrică din Gaza, care merge pe hidrocarburi, a fost scoasă din funcțiune în timpul conflictului armat din vară, după ce principalul său rezervor de combustibil a fost lovit în timpul unui atac aerian israelian. Centrala rămâne funcțională, dar în prezent nu produce din cauza penuriei cronice de combustibil din Gaza.

În august, autoritățile turce spuneau că, pe termen lung, au în plan să construiască centrale electrice în Gaza, dar că soluția pe termen scurt este trimiterea unei centrale plutitoare de la Basra până pe coasta palestiniană, adăugând că Israelul ar trebui să ridice blocada Gazei pentru a permite aprovizionarea cu energie electrică a Gaza City, fiind vorba de o chestiune umanitară.

Turcia dispune în prezent de 7 centrale electrice plutitoare, cu o putere instalată totală de 1.000 MW.

Cum de nu taie Israelul curentul în Gaza?

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, declara atunci că atacurile israeliene au distrus 10 stații electrice, ceea ce a dus la pierderi de 120 MW pentru alimentarea cu curent electric a fâșiei. El a adăugat că, pentru o soluționare permanentă a problemei energetice a Palestinei, aceasta ar trebui să poată beneficia de propriile zăcăminte de gaze naturale, subliniind că companiile turce de petrol și gaze vor participa la orice licitație de concesionare de zăcăminte care ar urma să fie organizată în viitor de statul palestinian.

Compania Israel Electric Corp. (IEC) a continuat să furnizeze electricitate pentru locuitorii din fâșia Gaza și pentru instituțiile palestiniene, iar Mekorot, compania națională de alimentare cu apă a Israelului, a continuat să furnizeze apă potabilă în Gaza, în completarea surselor locale, chiar și în cele mai intense momente ale conflictului armat dintre Israel și Hamas.

Această aparentă anomalie are o explicație simplă. Departe de a fi o dovadă a generozității guvernului israelian, ea reflectă situația fără alternativă în care a ajuns executivul israelian de la intrarea în vigoare a Acordului de la Oslo.

Israelul are control total asupra tuturor granițelor externe ale fâșiei Gaza, fie că sunt maritime, terestre sau aeriene, cu excepția punctului de frontieră Rafah, care este destinat exclusiv pietonilor care intră în Egipt. În aceste condiții, Israelul trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în interiorul zonei împrejmuite. Un jurnalist străin intervievat recent de BBC a descris bine situația, observând că, chiar și în cea mai bine păzită închisoare, gardienii trebuie să se asigure că prizonierii pot trăi.

Obligații asumate prin acorduri internaționale

Obligația impusă Israelului de a asigura condiții cât de cât rezonabile de trai în fâșia Gaza este prevăzută acorduri și tratate internaționale, iar Israelul răspunde, cel puțin teoretic, în fața comunității internaționale, pentru nivelul de trai și bunăstarea a milioane de palestinieni care trăiesc în fâșia Gaza.

Alimentarea cu energie electrică a fâșiei Gaza este poate cel mai bun exemplu privind dependența palestinienilor față de Israel în ceea ce privește calitatea vieții. Gaza este alimentată cu electricitate din trei surse principale: Israelul, Egiptul, precum și centralele electrice locale din Gaza.

Totuși, din cauza costului ridicat al combustibilului , alimentarea cu curent electric în fâșia Gaza este neregulată. În sute de imobile rezidențiale din fâșie, în special blocuri de locuințe și birouri, au fost instalate generatoare autonome pentru a compensa alimentarea deficitară cu electricitate. Orele de plecare și sosire ale rezidenților din blocurile-turn sunt programate în funcție de orele de alimentare cu curent, pentru a permite folosirea lifturilor.

Dacă ar fi fost după conducerea IEC, compania ar fi tăiat alimentarea cu electricitate pentru Autoritatea Palestiniană acum mult timp, în contextul în care Autoritatea îi datorează mai mult de 1,4 miliarde de șecheli (aproximativ 409 milioane de dolari), reprezentând facturi neplătite la curentul electric livrat. Yiftah Ron-Tal, CEO al IEC, a explicat de câteva ori în trecut că decizia de a tăia Gaza sau Cisiordania de la alimentarea cu electricitate este una politică și că IEC nu poate face acest pas de unul singur, în mod unilateral, fără aprobarea factorilor politici.

E vorba de reputație și imagine

Surse apropiate de IEC spuneau, în vară, că Consiliul Național de Securitate al Israelului, care este subordonat cabinetului premierului, a dat instrucțiuni companiei, la modul informal, să se abțină de la tăierea alimentării cu energie electrică a Cisiordaniei și a fâșiei Gaza. Se pare că cei de la cabinetul premierului erau îngrijorați atât cu privire la posibilele daune de imagine, cât și cu privire la eventualele plângeri și procese în justiția internațională care ar urma în urma unei astfel de decizii.

Tony Blair, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din UE, SUA, ONU şi Rusia, chiar i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să nu deconecteze niciun consumator din Cisiordania sau Gaza de la alimentarea cu electricitate.

Mai mult, tăierea curentului electric pentru palestinieni în acel moment ar fi putut fi văzută drept o încălcare a status quo-ului menținut de guvernele israeliene în rundele anterioare de confict , când, în ciuda ostilităților, utilitățile au fost furnizate în mod regulat, fără întreruperi.
Decizia are, fără îndoială, și aspecte umanitare, pentru că Israelul nu poate tăia curentul în mod selectiv, doar pentru anumiți consumatori, iar o întrerupere totală a alimentării ar afecta grav și populația necombatantă, prejudiciind, de exemplu, infrastructura spitalelor din Gaza.

Facturile la curent se scad din alocările bugetare

De regulă, alimentarea cu electricitate a palestinienilor este implementată de East Jerusalem Electric Co., care a fost autorizată de Autoritatea Palestiniană să achiziționeze curent electric și să-l furnizeze locuitorilor din Cisiordania. Și deși, de multe ori, regimul Hamas din fâșia Gaza a acționat independent de Autoritatea Palestiniană, IEC trimite facturile de elctricitate ale consumatorilor din Gaza către biroul din Ramallah al șefului Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu o copie către Ministerul de Finanțe din Ierusalim.

Valoarea facturilor pentru curentul electric furnizat de Israel palestinienilor se scade din veniturile bugetare pe care Ministerul de Finanțe de la Tel Aviv le alocă Autorității Palestiniene.

Cele zece linii de înaltă tensiune care leagă rețeaua de electricitate a Israelului de fâșia Gaza asigură în mod obișnuit 120 MW, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din necesar. Iar asta se întâmplă în cazul optimist în care se presupune că infrastructura de transport al curentului electric din fâșia Gaza funcționează la parametri normali.

Tocmai această dependență a fâșiei Gaza de Israel este cea care obligă Israelul, atât din motive legale, cât și umanitare, să asigure electricitatea pentru Gaza, ceea ce împiedică regimul din Gaza – fie el al Hamasului sau al Autorității Palestiniene – să se rupă de Israel.

Independența energetică e scumpă

Până în 2006, o veche centrală electrică, pe bază de diesel, cu o capacitate de câteva zeci de MW, alimenta Gaza cu electricitate. Însă aceasta a fost bombardată de armata israeliană în timpul operațiunii Cast Lead. Pentru a se rupe de Israel, în Gaza ar trebui instalată o centrală electrică de mărime medie, cu o putere instalată de 350-450 MW, care ar putea acoperi atât cererea actuală, cât și creșterile de consum preconizate pentru viitor. Din păcate, costul construirii unei astfel de centrale eelctrice este de aproximativ 3 miliarde de șecheli, aproximativ 876 milioane de dolari, iar lucrările ar putea dura până la 3 ani.

Prin urmare, chiar dacă locuitorii din Gaza găsesc o sursă de finanțare pentru propria centrală electrică, fie de la UE, fie din Quatar, furnizori de diesel sau gaze naturale pentru a produce electricitate, precum și constructori care să execute lucrările, numai la sfârșitul deceniului ar putea câștiga independența față de rețeaua electrică a Israelului.

Panourile solare instalate pe acoperișurile din fâșia Gaza ar putea fi de asemenea folosite drept sursă de electricitate. Totuși, opțiunea nu pare fezabilă, având în vedere atacurile aeriene ale Israelului. O a treia opțiune ar fi instalarea a zeci de generatoare industriale în Gaza. Dar chiar și așa, palestinienii ar rămâne dependenți de combustibilul furnizat de Israel pentru operarea generatoarelor.

Business profitabil cu dușmanul

Oricum, rezidenții din Gaza sunt dependenți de combustibilul furnzat de companiile israeliene, inclusiv de benzină și motorină din Israel pentru alimentarea vehiculelor. Combustibilii sunt în prezent furnizați spre Gaza, în cantități egale, de Bazan Group Oil Refineries Ltd., controlată de familia Ofer, și de Paz, proprietari ai Ashdod Oil Refinery, care este controlată de Bino Tzadik.

Se estimează că cele două companii livrează în Gaza aproximativ 200.000 de litri de motorină și benzină pe zi, în plus față de cele câteva mii de litri de gaz pentru gătit. Chiar și în miezul conflictului armat, companiile au continuat să furnizeze combustibil rezidenților din Gaza.

Veniturile obținute din contractele pentru furnizarea de combustibil către Palestina, contracte care, de regulă, sunt multianuale, deși pot fi reziliate după un preaviz de trei luni, sunt estimate la 2 miliarde de dolari pe an pentru fiecare furnizor.

Tag Cloud