Șeful Gabriel Resources, proprietarul RMGC: „Ne așteptăm ca Parlamentul să aprobe proiectul Roșia Montană în 2-3 luni”
- Detalii
- Publicat în 03 September 2013
Canadienii de la Gabriel Resources, compania care controlează 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectelor miniere de la Roșia Montană și Bucium, se așteaptă ca Parlamentul României să voteze pozitiv în circa 2-3 luni proiectul de lege aprobat deja de Guvernul Ponta, prin care exploatarea minieră este declarată a fi „lucrare de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit” și se accelerează procesul de expropriere a clădirilor și terenurilor și de acordare a autorizațiilor necesare demarării acesteia.
Compania Gabriel Resources se așteaptă să primească votul pozitiv al Parlamentului României pe respectivul proiect de lege cel mai devreme în noiembrie, a declarat, pentru Bloomberg, CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry.
„Sperăm că va dura 2-3 luni, e un pic neclar. Sperăm că procesul de aprobare va decurge în cele mai bune condiții și că va fi unul rapid. Am așteptat foarte mult și este nevoie ca lucrurile să avanseze”, a declarat Henry.
Deși a fost aprobat de către Guvernul pe care îl conduce, premierul Ponta a declarat, ulterior, că el va vota, ca deputat, împotriva respectivului proiect de lege.
Ponta spune că statul riscă despăgubiri de 2 miliarde de dolari
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că ideea exprimată de şeful statului, Traian Băsescu, de a declanşa un referendum privind proiectul Roşia Montană, este una foarte bună.
"Dacă preşedintele Traian Băsescu, conform atribuţiilor sale constituţionale, consideră util să declanşeze un referendum, cred că e o idee foarte bună", a spus Ponta.
El a precizat că a luat, ca premier, o decizie "curajoasă şi controversată", faţă de care îşi asumă şi criticile.
Ponta a spus că, dacă nu s-ar fi făcut partea tehnică de negociere care ţine de acest proiect, statul român ar fi fost dat în judecată de către companiile implicate, care ar fi solicitat despăgubiri de circa două miliarde de dolari.
Premierul a spus că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea de a lua o decizie, fiind şi locul ideal de dezbatere şi de informare în ceea ce priveşte acest proiect.
"Dacă ţineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care laşitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluţii, puteam doar să anunţ că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată", a spus Ponta.
Referendumul din mâneca lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este în continuare un susţinător al mineritului, că promovarea prin lege a exploatării de la Roşia Montană este o dovadă de "laşitate" a Guvernului şi că el nu exclude opţiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.
Şeful statului a spus, într-un interviu la "Adevărul", că el este în continuare un susţinător al mineritului.
Traian Băsescu a precizat, de asemenea, că aprobarea proiectului exploatării de la Roşia Montană se putea face prin Hotărâre de Guvern. El a adăugat că promovarea acestuia prin lege care să fie adoptată de Parlament este încă o dovadă de "laşitate" a actualului Guvern.
Preşedintele a mai spus că trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatării de la Roşia Montană, iar el nu exclude posibilitatea de a convoca un referendum naţional pe această temă, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.
"Nu am nicio problemă să declar referendum naţional pe tema aceasta, dimpotrivă. Dacă Guvernul nu găseşte resurse să discute cu societate civilă, îl organizez odată cu europarlamentarele. Îmi menţin punctul de vedere că reluarea mineritului prin extragerea metalelor este o oportunitate pentru România, în acealşi timp trebuie văzută soluţia prin care să fie împăcată societatea", a spus Băsescu.
Traian Băsescu l-a criticat pe Victor Ponta pentru faptul că acesta a declarat că în Parlament va vota împotriva proiectului Roşia Montană, arătând că această atitudine este "laşitate".
"Mi se pare că nu poţi să guvernezi aşa: domnul Ponta când e prim-ministru semnează exploatarea şi peste câteva zile spune mă duc în partea cealaltă şi o să votez împotrivă. Asta e laşitate", a spus Băsescu.
El a mai arătat că nu se poate guverna credibil în acest mod. "Ce spun investitorii că aprobi proiectul Roşia Montană şi la câteva zile spui că în Parlament votezi împotrivă? Aceasta este lipsa de curaj de a-ţi asuma un proiect în care crezi. O ţară nu se poate conduce prin laşitate", a adăugat Băsescu.
Când nu ne convine, e manipulare
Pe de altă parte, pe 16 iunie anul acesta, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, Băsescu afirma exact contrariul, anume că nu susține un eventual referendum național pe problema exploatării de la Roșia Montană și a gazelor de șist, întrucât la astfel de consultări populare electoratul poate fi manipulat prin modul de formulare al întrebărilor.
„Moderator: Exploatarea gazelor de şist şi a zăcământului de la Roşia Montană vi se par cruciale? Ar putea fi introduse într-un astfel de referendum?
Traian Băsescu: Da. Dar aici riscăm să venim în zona cu taxele. Ştiţi că, dacă ai organiza un referendum pentru taxe, imediat poporul ar spune: nicio taxă. Ei, cam aici suntem şi cu gazele de şist şi cu Roşia Montană. Este o chestiune de asumare a guvernului. Iar eu vă pot spune, fără nicio reţinere, că susţin proiectul legat de gazele de şist.
Moderator: Dar, dacă aţi întreba populaţia, care credeţi că ar fi răspunsul?
Traian Băsescu: Mi-e greu să vă spun care ar fi răspunsul. Depinde cum întrebăm populaţia. Dacă o vom întreba „Vreţi să se exploateze gazele de şist?”, s-ar putea să primim un răspuns. Dacă punem întrebarea „Vreţi să devenim independenţi energetic?”, s-ar putea să avem alt răspuns. Deci, aici, întrebarea poate manipula poporul. Pe când la Constituţie, nu poate”.
A doua zi de proteste, jandarmii nu au intervenit
Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni după-amiază, pentru a doua zi consecutiv, în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la de la Roşia Montană, aprobat de Guvern săptămâna trecută.
Ca şi în prima zi de protest, manifestanţii au afişat steaguri tricolore şi bannere pe care scria "Jos sclavia", "Ruşine!", "Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceţi ketchup din Roşia Montană!". Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat, printre care şi copii, au scandat "Jos Băsescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" şi "PDL - USL aceeaşi mizerie".
După câteva ore de protest, timp în care manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente, în jurul orei 22.30, manifestanţii s-au mutat din zona fântânii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta şi au blocat circulaţia rutieră. Protestatarii s-au aşezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană şi au bătut ritmic cu sticle de plastic în asfalt.
Manifestaţia a început duminică, la fântâna de la Universitate, prima zi de protest fiind încheiată după zece ore, luni dimineaţă, în jurul orei 2.30. Manifestanţii au mers în marş spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană, estimările privind numărul lor fiind între 2.000 și 5.000. După o manifestaţie de peste o oră în Piaţa Victoriei, aceştia s-au întors la Universitate, unde s-au aşezat pe bulevard, ocupându-l pe un sens, de la fântână până după intersecţia cu strada Ion Câmpineanu.
Proteste ample la adresa proiectului minier au avut loc și în multe alte orașe din țară.