Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Marile insolvenţe din construcţii lovesc în companiile energetice. OMV Petrom, Enel, Chevron şi alte firme au de recuperat bani de la falimentari

Marile insolvenţe din construcţii lovesc în companiile energetice. OMV Petrom, Enel, Chevron şi alte firme au de recuperat bani de la falimentari

energie constructii faliment

Cele mai mari insolvenţe din industria construcţiilor din ultimele luni nu au lăsat fără urmări bugetul jucătorilor importanţi din energie. Cam toate marile companii din sectorul energetic au de recuperat bani de la firme precum Romstrade a lui Nelu Iordache, de la subsidiara locală a gigantului austriac Alpine sau de la Construcţii Carpaţi din Braşov, pentru a da aici doar câteva dintre procesele răsunătoare de insolvenţă care s-au desfăşurat anul trecut.

OMV Petrom a solicitat 34,6 milioane lei de la firma de construcţii Alpine SA, care a “produs” anul trecut cea mai mare şi neaşteptată insolvenţă din industria de construcţii locală. Subsidiara românească a marii firme de construcţii Alpine Bau ( a doua ca importanţă din Austria) a intrat în insolvenţă în 24 septembrie 2013, ca urmare a unei expansiuni necontrolate în România şi pe alte pieţe din afara Austriei.  În tabelul preliminar al creanţelor, OMV Petrom a fost admisă deocamdată cu doar circa 500.000 de lei, restul de peste 34 de milioane lei fiind puşi deocamdatăsub condiţia dovedirii creanţei printr-un raport de expertiză, indică într-un raport Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar.

Alpine nu a avut contracte doar cu OMV Petrom dintre marii jucători din energie. Astfel, pentru sediul din Mogoşoaia primea gaze de la furnizorul GDF Suez la un preţ final de 94,33 lei/MwH după un contract semnat încă din decembrie 2010. De asemenea, furnizorul de curent a fost Enel Energie Muntenia. Cele mai mari sume de recuperat le are însă OMV Petrom. Spre exemplu, Enel figurează în tabelul preliminar cu doar 42.000 de lei, sumă mult mai mică decât cea de peste 34,6 milioane lei solicitată de OMV Petrom.

De la Romstrade, una din cele mai mari firme de construcţii din România ultimilor ani, la care administrator special a fost numit tot Nelu Iordache, controversatul om de afaceri care controla firma până să intre în insolvenţă, Enel Distribuţie Muntenia are de recuperat  peste 10 milioane de lei. De altfel, printre creditorii controversatului Nelu Iordache  figurează cu sume mai reduse şi jucători importanţi precum Chevron Romania, CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie sau E.On Gaz Distribuţie.

O altă mare firmă de construcţii care a intrat în insolvenţă anul trecut a fost Compania de Construcţii Carpaţi din Braşov, care în perioada guvernării PD-L era ca abonată la lucrările de construcţii pentru stat în Braşov (de exemplu la Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Spitalul TBC, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta, Spitalul General C.F. Braşov, Gara CFR Braşov). La acestea se adaugă foarte multe contracte cu firme private. Printre cei care au de recuperat bani se numără şi Uzina Termoelectrică Giurgiu, Electrica Furnizare sau Electric Group din Cluj.

Tag Cloud