Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Guvernul dă liber la carburanți pe cheltuiala contribuabililor pentru CSM și Inspecția Judiciară. Liber la cheltuieli promoționale și de protocol pentru DNA și DIICOT

Guvernul dă liber la carburanți pe cheltuiala contribuabililor pentru CSM și Inspecția Judiciară. Liber la cheltuieli promoționale și de protocol pentru DNA și DIICOT

CSM

Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară vor fi exceptate de la măsurile de reducere a consumului de carburanți în instituțiile publice adoptate în 2010 de guvernul Boc, iar DNA și DIICOT vor putea achiziționa din fonduri publice tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol.

Potrivit art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2010 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, cu modificările ulterioare, consumul lunar de carburanţi aprobat prin hotărâri ale Guvernului pentru activităţile specifice desfăşurate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi cele stabilite prin normative proprii, s-au redus cu 50%, cu excepția consumului de carburanţi aprobat pentru activităţile operative de inspecţie în domeniile: vamal, garda financiară, trafic rutier, pentru activităţile de transport valori, pentru serviciile de ambulanţă şi SMURD, pentru activităţile specifice de intervenţie desfăşurate de instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv poliţia locală, şi formaţiunile civile de pompieri, precum şi pentru transportul persoanelor private de libertate şi transportul elevilor cu microbuze şcolare.

"Limitările impuse îngreuneaza activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere necesitatea participării membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la întâlnirile organizate de judecători și procurori, precum și activitățile specifice desfășurate de Inspecția Judiciară, care au caracter operativ, în condițiile în care numărul controalelor, verificărilor prealabile și cercetărilor disciplinare desfășurate în teritoriu a crescut semnificativ ca urmare a modificărilor legislative care au avut ca obiect consolidarea rolului și autonomiei Inspecției Judiciare, împrejurări care impun asigurarea cantității de carburanți necesară pentru deplasarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și a inspectorilor judiciari în vederea îndeplinirii atribuțiilor care le revin", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de modificare a mai multor acte normative, elaborat de Guvern.

Astfel, Guvernul propune includerea în rândul excepțiilor de la măsura limitării consumului de carburanți în instituțiile publice și a activităților operative ale Inspecției Judiciare, precum și a activităților desfășurate în teritoriu de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

În plus, în 2012, Guvernul a interzis instituțiilor de stat să achiziționeze tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive, inclusiv zile aniversare.

"Limitările impuse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 îngreunează desfășurarea activităților la nivelul Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe linie de protocol și reprezentare, în contextul în care acestea sunt recunoscute pe plan european și internațional, fiind implicate activ în acțiuni ce au ca obiect cooperarea internațională și schimbul de experiență cu instituții similare din alte state", se afirmă în nota de fundamentare a proiectului citat.

Guvernul mai arată că cele două instituții primesc anual vizite ale unor delegații străine formate din șefi de parchete specializate, reprezentanți ai unor autorități anticorupție, autorități guvernamentale și parlamentare străine, precum și ai unor organizații internaționale, sunt implicate activ în derularea unor proiecte cu parteneri externi, organizând și participând la conferințe și alte evenimente internaționale, inclusiv activități de promovare a modelului instituțional și funcțional al acestor instituții în alte state, interesate de crearea sau dezvoltarea unor structuri similare.

"În cadrul acestor activități, schimbul de obiecte de protocol și materiale de reprezentare purtând însemnele celor două instituții constituie demersuri minimale pentru crearea și menținerea unor legături cu instituții similare din alte state și cu organizațiile internaționale de profil", se spune în nota de fundamentare.

În acest sens, Guvernul propune exceptarea acțiunilor de protocol și reprezentare organizate la nivelul procurorilor șefi DNA și DIICOT de la interdicția achiziționării de tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol.

Tag Cloud