Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed05012024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Adio Nabucco? Compania azeră de stat SOCAR susține că mai are puțin și preia monopolul grec al distribuției de gaze naturale

Adio Nabucco? Compania azeră de stat SOCAR susține că mai are puțin și preia monopolul grec al distribuției de gaze naturale

Naftogaz

SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaijan, discută în prezent cu Guvernul de la Atena detaliile tehnice de preluare a operatorului reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia, DESFA, urmare a finalizării procedurilor legale de licitaţie. 

“Procedura de licitaţie pentru privatizarea DESFA s-a încheiat şi SOCAR a început negocierile cu guvernul Greciei. Aceasta înseamnă că, în curând, întregul sistem de distribuţie a gazelor naturale din Grecia va fi în mâinile noastre", a declarat, într-un comunicat, preşedintele companiei SOCAR, Rovnag Abdullayev.

Acesta a mai menţionat că achiziţionarea activelor din Grecia “va întări potenţialul de export al SOCAR”.

Iniţial, în cursa pentru privatizarea DESFA şi-au anunţat participarea şi rușii de la Sintez, precum şi un grupul eleno-ceh, care ulterior s-au retras din competiţie.

Fiind favorită în preluarea operatorului DESFA, SOCAR poate demara astfel comerţul cu gaze naturale pe piaţa europeană, fără intermediari, mai spun reprezentanții companiei azere. 

“De altfel, în ultimii ani, politicile interne şi externe  derulate de Republica Azerbaijan şi preşedintele acesteia, Ilham Aliyev au condus spre o relaţie bilaterală activă între Uniunea Europeană şi staul azer. În acest context, SOCAR  este sprijinită de UE în implicarea pe piaţa europeană şi valorificarea propriilor resurse, cu scopul asigurării securităţii energetice şi  diversificării surselor de energie pe teritoriul Uniunii”, se mai afirmă în comunicatul SOCAR.

Presa elenă a scris, la finalul lunii trecute citând surse guvernamentale, că azerii intenționează să-și majoreze oferta pentru administratorul rețelei de distribuție a gazelor din Grecia, oferind autorităților de la Atena, la pachet, și conectarea la conducta Trans-Adriatică (TAP), aflată în concurență cu Nabucco Vest pentru obținerea transportul gazelor azere pe coridorul sudic.

Decizia Shah Deniz va fi anunțată în aceeași perioadă în care va fi încheiată și privatizarea distribuției de gaze naturale din Grecia. Guvernul grec susține extrem de categoric proiectul TAP, în defavoarea Nabucco, recent premierul elene Samaras efectuând o vizită de curtoazie la Baku.

Principalii partenerii în Shah Deniz sunt BP și SOCAR, iar prin includerea TAP în oferta de privatizare a DESFA, SOCAR pare că s-a antepronunțat, neascunzându-și preferința pentru TAP, comenta Reuters la acea dată.

Uniunea Europeană nu va avea un cuvânt de spus în competiția dintre cele două proiecte de gazoducte, însă modificarea poziției sale de la "susținător necondiționat" pentru Nabucco la una de "neutralitate" pare a schimba datele problemei, spune aceeași agenție. UE susține în prezent că ar fi mulțumită cu construirea oricăreia dintre cele două conducte și chiar cu construirea ambelor.

Tag Cloud