Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Transgaz isi majoreaza participatia la Nabucco si desfiinteaza trei sectoare de exploatare

Transgaz isi majoreaza participatia la Nabucco si desfiinteaza trei sectoare de exploatare

Naftogaz

Actionarii Transgaz Medias au aprobat, marti, majorarea cotei de participare a transportatorului national de gaze la compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International GmbH, infiintata in scopul implementarii proiectului de constructie a gazoductului Nabucco, de la 17,38% la 17,48%, bugetul de venituri si cheltuieli al Nabucco Gas Pipeline International pentru trimestrul I 2013, precum si desfiintarea a trei sectoare de exploatare si a unei exploatari teritoriale de tranzit ale Transgaz.

Astfel, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Transgaz a aprobat majorarea cotei de participare a Transgaz la compania Nabucco Gas Pipeline International, de la 17,38% la 17,48%, sub conditia incadrarii in prevederile bugetului de venituri si cheltuieli aprobat pentru Transgaz, potrivit unui comunicat al companiei, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) Transgaz, desfasurata in aceeasi zi, s-a decis aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al Nabucco Gas Pipeline International pentru trimestrul I 2013.

In AGEA de la Transgaz s-a mai decis desfiintarea a trei sectoare de exploatare, respectiv sectorul Campia Turzii din cadrul Exploatarii Teritoriale Cluj, sectorul Buzau din cadrul Exploatarii Teritoriale Braila si sectorul Manesti din cadrul Exploatarii Teritoriale Bucuresti.

In plus, s-a mai hotarat desfiintarea Exploatarii Teritoriale de Tranzit Constanta si preluarea patrimoniului si personalului acesteia de catre Exploatarea Teritoriala Constanta.

S-a semnat contractul de reproiectare pentru Nabucco Vest

Proiectul Nabucco vizeaza construirea unei conducte de gaz care sa faca legatura dintre furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice si consumatorii din Europa. Conducta ar urma sa plece de la frontiera turco-bulgara si sa tranziteze Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand pana la Terminalul de Gaze Central-European de la Baumgarten, Austria.

Capacitatea conductei urmeaza să fie de 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile investitiei sunt estimate oficial la 7,9 miliarde euro, desi unele surse vorbesc despre majorarea lor la 12-15 miliarde euro. Sectiunea romaneasca a proiectului ar putea costa intre 1,2 si 1,5 miliarde euro, potrivit estimarilor din 2011 ale directorul consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek.

Tot in 2011, Guvernul de la Bucuresti a purtat discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru o posibila finantare a necesarului de investitii al Transgaz in cadrul companiei de proiect.

Actionarii companiei de proiect Nabucco Gas Pipeline International GmbH sunt  OMV, MOL, Transgaz Medias, Bulgarian Energy Holding, Botas si RWE.

Nabucco Gas Pipeline International a anuntat, luni, ca a semnat un contract cu compania italiana Saipem, subsidiara a Eni, pentru serviciile de proiectare de baza (Front End Engineering & Design - FEED) pentru proiectul Nabucco Vest.

„Saipem a fost selectat ca furnizor pentru aceste servicii printr-o procedura de licitatie competitiva, inceputa in luna septembrie 2012”, se arata intr-un comunicat al Nabucco Gas Pipeline International.

Contractul include toate activitatile FEED pentru sistemul de conducte cu diametrul de 48 de inci si o lungime totala de 1.326 kilometri. Printre acestea se numara analiza strategica a datelor si informatiilor in vederea efectuarii de evaluari de risc si alocari de resurse adecvate pe intreg traseul conductei, pentru a asigura continuarea dezvoltarii cu succes a proiectului.

La concurenta cu Conducta Trans-Adriatica

Reproiectarea pentru Nabucco Vest are loc dupa ce proiectul a fost selectat, in luna iunie a anului trecut, de catre consortiul Shah Deniz, ca ruta central-europeana de livrare.

„Aceste lucrari vor completa proiectarea existenta pentru conducta Nabucco in varianta initiala, cu diametru de 56 de inci si o lungime de 3.900 de kilometri”, se mai afirma in comunicatul Nabucco Gas Pipeline International.

In luna ianuarie 2013, actionarii Nabucco au semnat un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan. Acestia sunt azerii de la SOCAR, concernul BP, compania norvegiana Statoil si grupul francez Total.

Nabucco Vest ar urma sa transporte gaze extrase din Azerbaidjan de la frontiera cu Turcia pana in Ungaria.

Consortiul Shah Deniz va decide, probabil, pana in iunie, daca sprijina Nabucco sau proiectul concurent al Conductei Trans-Adriatice, dezvoltat de compania energetica elvetiana Axpo impreuna cu Statoil si germanii de la E.ON.

Nabuco Vest este o versiune redusa a conceptului original Nabucco si este parte a coridorului sudic de conducte de gaze naturale gandit pentru a diversifica sursele de aprovizionare ale Europei si a reduce dependenta acesteia de importurile din Rusia.

Compania de proiect sustine ca Nabuco Vest se afla in „pozitia ideala” pentru a sparge dominatia ruseasca in sectorul energetic pentru un numar estimat de 500 de milioane de consumatori.

Tag Cloud