Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazprom anunta ca South Stream va costa cu 75% mai mult decat se estima initial

Gazprom anunta ca South Stream va costa cu 75% mai mult decat se estima initial

South Stream

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca va fi nevoit sa efectueze investitii suplimentare de circa 12,5 miliarde euro pentru lucrari de modernizare a retelei sale de conducte de gaze de pe teritoriul Rusiei, pentru a o face compatibila cu proiectul de constructie a gazoductului submarin South Stream, menit sa diversifice rutele prin care Gazprom aprovizioneaza cu gaze Europa, prin ocolirea Ucrainei si Bielorusiei, pe unde trec in prezent majoritatea exporturilor rusesti de gaze catre statele europene.

Aceste cheltuieli suplimentare vor ridica costurile totale estimate ale proiectului South Stream de la nivelul deja foarte inalt de 16,5 miliarde euro la nu mai putin de 29 miliarde euro, transmite Reuters.

Multi analisti sustin ca Gazprom sufera de ineficienta, ca are costuri exagerate si un program de investitii supradimensionat. Din costul estimat initial pentru construirea South Stream, de 16,5 miliarde euro, o suma de 10 miliarde euro este destinata realizarii sectiunii care ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra.

Cei de la Gazprom au mai fost criticati si in trecut pentru cheltuieli exagerate pe proiecte legate de reteaua de conducte. Unii analisti pun chiar la indoiala logica economica a gazoductului South Stream, in conditiile in care cererea de exporturi rusesti de gaze in Europa, principala piata de desfacere a monopolului rus, este pe un trend semnificativ de scadere.

Proiect "politic"

„South Stream pare scump si neprofitabil, pentru ca, in viitor, Gazprom va fi obligata sa plateasca pentru tranzitul gazelor catre Europa sub forma de rezervare de capacitate de tranzit. Asta inseamna ca vor plati si atunci cand nu vor avea ce sa livreze si exista riscul sa nu aiba cu ce sa aprovizioneze in permanenta conducta. E un proiect riscant. Singura sa ratiune e de natura politica, adica reducerea pericolelor legate de tranzitul gazului prin Ucraina”, a declarat analistul Raiffeisen Bank Andrei Polisciuc, citat de The Wall Street Journal.

Disputele legate de pretul gazelor dintre Ucraina si Rusia, din iernile anilor 2006 si 2009, au dus la taierea exporturilor de gaze rusesti catre Europa, care importa o treime din necesarul de gaze naturale de la rusi.

Tensiunile s-au reaprins saptamana trecuta, cand Ucraina a anuntat ca a primit de la Gazprom o factura de 7 miliarde dolari, suma pe care rusii pretind ca Naftogaz, monopolul national ucrainean de petrol si gaze, le-o datoreaza pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012.

Ambitii mari, costuri pe masura

Oficial, lucrarile de constructie la South Stream au inceput pe 7 decembrie anul trecut. Proiectul include o sectiune offshore submarina de 900 de kilometri, pe sub Marea Neagra. Deschiderea oficiala a noului „robinet” de gaze este programata pentru ultima parte a anului 2015, la un ritm anual de 15,75 miliarde de metri cubi, urmand ca, in 2018, sa se ajunga la capacitatea maxima planificata, de 63 miliarde de metri cubi.

Gazprom sustine ca grosul investitiilor sale in infrastructura autohtona de transport al gazelor, cifrat la 5,7 miliarde euro, este destinat majorarii capacitatii unei conducte magistrale de circa 230 de kilometri, care merge de la Uhta, din nordul Rusiei, pana la Torzok, la circa 230 de kilometri nord de Moscova.

Partenerii occidentali ai Gazprom in proiectul South Stream, compania franceza EDF, nemtii de la Wintershall si concernul italian Eni vor suporta o parte din costurile initiale de 16 miliarde euro ale proiectului, insa nu si pe cele de upgradare a retelei rusesti de transport al gazelor.

Tag Cloud