Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare GAZE Extragerile au depășit injectările, iar producția este la un nivel record anual record. Prețurile spot au scăzut la 155 lei/MWh

GAZE Extragerile au depășit injectările, iar producția este la un nivel record anual record. Prețurile spot au scăzut la 155 lei/MWh

Companiile autohtone au început să extragă mai mult gaz din depozite decât înmagazinează, dezechilibrând suplimentar raportul dintre cerere și ofertă de pe piața gazelor, caracterizată cu un nivel record al producției și un grad de peste 100% de umplere a depozitelor. Drept urmare, prețul unui MWh de gaz cu livrare în ziua următoare a coborât joi la 155 lei, cu numai 5 lei peste cel reglementat.

Comparativ, la aceeași dată a anului trecut, prețul unui MWh cu furnizare în ziua următoare era de 430 lei/MWh, iar cel din urmă cu 2 ani, de 318 lei.

Un preț mai redus, de aproximativ 70 lei/MWh a fost înregistrat la începutul lunii noiembrie 2020, în plină pandemie, când cererea fusese carantinată de măsurile impuse de diferitele guverne.

Producătorii autohtoni mai au o singură alternativă la acoperirea consumului curent, și anume exportul. Joi, importurile din Bulgaria se situau la 4,3 milioane mc, iar exporturile la 6,3 milioane mc, toate având ca destinație Ungaria.

Joi, potrivit datelor Transgaz, vor fi extrași din depozite 1,2 milioane mc și injectați doar 0,3 milioane mc, iar nivelul producției se situează la niveluri record ale anului, de peste 24,7 milioane mc/zi (sau 265 GWh/zi).

În pofida creșterii consumului intern la peste 225 GWh/zi, acesta nu se ridică la nivelul producției curente, ceea ce, în absența capacităților de depozitare (al căror grad de umplere a depășit 102%), oferă o singură alternativă producătorilor autohtoni, exportul.

Cum însă gradul de umplere al depozitelor din Ungaria se apropie de 100% (pe 31 octombrie era de 98%) și cererea maghiară s-ar putea diminua la nivelul importurilor necesare acoperirii consumului curent.

Dezechilibrul dintre oferta și cererea de gaz de pe piața internă și-a făcut simțite efectele și pe piața spot operată de Bursa Roână de Mărfuri (BRM).

Prețul intraday al unui MWh de gaz a coborât miercuri sub 170 de lei/MWh, iar cel a unui MWh cu furnizare în ziua următoare (joi) a auns la 176,9 lei.

Joi, prețurile spot s-au redus suplimentar, cu alte 12,5 procente, un MWh cu furnizare în ziua de vineri ajungând la 155 lei.

Tag Cloud