Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Veronica Guşă de Drăgan rostogoleşte creditele Butan Gas. Profitul a scăzut de 12 ori

Veronica Guşă de Drăgan rostogoleşte creditele Butan Gas. Profitul a scăzut de 12 ori

veronica-dragan

Veronica Guşă de Drăgan (foto), una dintre cele mai bogate femei din România, a prelungit din nou, de data aceasta  până în 1 decembrie 2015, un credit de 3 milioane de euro de tip revolving luat de Butan Gas România de la Unicredit Ţiriac Bank şi un credit de tip linie de trezorerie de 750.000 de euro (diminuat de la 1,5 milioane de euro), indică o hotărâre recentă a companiei, consultată de Energy Report.

Tot cu această ocazie a fost aprobată înlocuirea scrisorii de garanţie corporatistă de 3 milioane de euro cu ipotecă imobiliară (cu interdicţii de înstrăinare, grevare, dezmembrare etc) asupra unui teren de circa 5 hectare din Năvodari, proprietatea firmei “Mari Gaz” de lângă Combinatul Petrochimic Midia Năvodari şi asupra unui teren din Bucureşti situat pe strada Răcari colţ cu şoseaua Mihai Bravu.

Compania Mari Gaz (Butan Gas) are marele terminal GPL de lângă Combinatul Petrochimic Midia Năvodari.

Rulajul companiei s-a redus uşor anul trecut la 187 milioane de lei de la circa 190 milioane de lei în anul 2013. Profitul net al companiei s-a redus însă de circa 12 ori, de la 17,4 milioane de lei în 2013 la doar 1,48 milioane de lei anul trecut.

Creditul a fost semnat iniţial în 18 decembrie 2008, dată de la care a mai suferit modificări. Apoi  a fost prelungit până în 1 decembrie 2014 pentru ca apoi să fie prelungit din nou, până în 1 martie 2015 şi apoi până la 1 iunie. Tot până în 1 iunie a fost prelungită iniţial şi linia de trezorerie de un milion de euro, aceasta din urmă fiind apoi şi majorată la 1,5 milioane de euro şi apoi diminuată la 750.000 de euro.

Butan Gas Romania este controlată de Veroniki Holding SPA din Milano şi Propan Gas din Viena, acestea fiind controlate de fapt de marea femeie de afaceri româncă.

Deţinerile celor două companii s-au schimbat în 2014, astfel că dacă spre finele anului trecut Veroniki Holding deţinea 93% şi Propan Gas din Viena 7%, după majorarea de capital, Veroniki Holding SPA din Milano a scăzut la 83,42% şi Propan Gas din Viena a urcat la 16,58%.

Văduva lui Iosif Constantin Drăgan ocupă şi funcţiile de director general al Veroniki Holding şi preşedinte al consiliului de supraveghere la Propan Gas.

După moartea soţului în anul 2008 a avut loc şi rebranduirea afacerii (din noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA).

Grupul industrial Butan Gas are activităţi în ţări precum Italia, România Albania, Austria, Serbia, Grecia, Bulgaria, Maroc şi Polonia. În România deţine staţii de îmbuteliere, depozite, o reţea de distribuţie şi un terminalul maritim de gaz petrolier lichefiat de la Marea Neagră.

 

Tag Cloud