Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Socar Petroleum mai aduce 8 mil. € în România ca să mai deschidă benzinării

Socar Petroleum mai aduce 8 mil. € în România ca să mai deschidă benzinării

Socar

Lanţul de benzinării Socar Petroleum, deţinut în întregime de compania de stat Socar (prescurtare de la The State Oil Company of Azerbaijan Republic) prin două companii înregistrate în Olanda, Becrux şi Gacrux, a hotarat recent sa mai pluseze cu 8 milioane de euro la capitalul din România, indică documente ale companiei, consultate de Energy Report.

Reţeaua locală de benzinării a azerilor a ajuns la 32 de benzinării, ultima fiind deschisă la finele lui ianuarie în judeţul Sibiu la Şelimbăr cu o investiţie de circa 1 milion de euro.

Capitalul social al companiei subscris şi vărsat în România a ajuns astfel la circa 295,7 milioane de lei.

Compania SOCAR şi-a majorat capitalul social cu peste 50 milioane de euro anul trecut iar aprobarea recentă pentru majorarea de capital de 8 milioane de euro s-a calculat la un curs de 4,46 lei / euro.

Aprobarea majorării de capital s-a făcut “pentru a sprijini în continuare activitatea societăţii şi extinderea planificată pentru piaţa românească”, se arată în hotărârea prin care s-a făcut ultima majorare de capital.

Să amintim şi că Socar şi-a făcut intrarea în România cumpărând 90% din acţiunile firmei botoşănene Romtranspetrol, companie cu vechime de peste zece ani pe piaţa de produse petroliere şi mulţi ani un important partener al Rompetrol. Romtranspetrol avea însă multe datorii astfel că achiziţia de către Socar a fost în primul rând o re-punere pe picioare a afacerii. Din urmă cu şase luni, azerii au cumpărat şi restul de 10%, astfel că deţin integral controlul lanţului de benzinării din România.

Revenind la extindere, obiectivul declarat al azerilor de la Socar este să ajungă la cota de 10% pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România, adică peste 100 de staţii, la cum arată piaţa acum.

SOCAR deţine, în acest moment, staţii de alimentare în următoarele judeţe din România: Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Bistriţa, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad şi Sibiu.

 

Tag Cloud