Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Romgaz a vândut gaze de 2,5 mil.€ către Electrocentrale Galaţi

Romgaz a vândut gaze de 2,5 mil.€ către Electrocentrale Galaţi

romgaz

Romgaz a anunţat astăzi pe Bursă modificarea a două contracte de înmagazinare subterană a gazelor naturale şi un al treilea de vânzare gaze naturale. Contractele de înmagazinare au fost semnate cu GDF Suez Energy România iar vânzarea cu Electrocentrale Galaţi.

Mai precis, în cazul GDF SUEZ Energy Romania s-a efectuat de fapt un schimb de gaze naturale în depozit între cele două contracte. Drept rezultat, capacitatea de înmagazinare rezervată printr-un contract se va diminua, iar capacitatea rezervată prin celălalt contract se va majora cu aceeaÅŸi cantitate. AÅŸa se face că valoarea primului contract (nr. 4835 / 2014) creÅŸte cu 2,84 milioane de lei inclus TVA iar valoarea celui de-al doilea contract (nr. 4837 / 2014)  scade cu aceeaÅŸi sumă.

ÃŽn cazul Electrocentrale GalaÅ£i, contractul de vânzare cumpărare  s-a făcut pentru 11,23 milioane de lei.

Termenele ÅŸi modalităţile de plată presupun pentru contractele de înmagazinare pentru  GDF Suez plata lunară, la 15 zile de la emiterea facturii iar penalităţile de întârziere sunt de 0,03% pe zi din valoarea contractului.

În cazul Electrocentrale Galaţi, plata trebuie făcută la 30 de zile de la emiterea facturii iar penalităţile de întârziere sunt de 0,05% pe zi din valoarea contractului.

În prima jumătate a acestui an, Romgaz și-a majorat profitul net cu aproximativ 40%, acesta ajungând la 870,958 milioane de lei de la un nivel de 622,385 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Rezultatele Romgaz ar fi fost și mai spectaculoase, iar profitul ar fi sărit de un miliard de lei (dacă nu chiar s-ar fi dublat) dacă nu ar fi trebuit să plătească noile taxe introduse anul trecut de guvernul Ponta, taxa de 60% pe veniturile suplimentare obținute din liberalizarea prețului la gaze (188 de milioane de lei) și impozitul pe construcții speciale, popular cunoscută ca taxa pe stâlp (45 milioane lei).

 

Tag Cloud