Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon08022021

Last updateTue, 05 May 2020 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Cât a plătit Gazprom pentru benzinăriile din România? Cât a încasat Ioana Băsescu?

Cât a plătit Gazprom pentru benzinăriile din România? Cât a încasat Ioana Băsescu?

Gazprom

Sumele pe care le-a plătit Gazprom pe benzinăriile cumpărate în România se văd clar în câteva documente ale companiei NIS, documente consultate de Energy Report. Vom prezenta în continuare atât sumele plătite cât şi benzinăriile cumpărate şi data achiziţiei.

Până în noiembrie, existau deja 13 benzinării Gazprom în România. Din informaţiile disponibile, cinci benzinării au fost cumpărate în anul 2012 şi două până în septembrie 2013. Se poate înţelege de aici că pentru celelalte benzinării care operează deja cu brandul Gazprom s-au cumpărat doar terenuri, pe care apoi au fost construite benzinăriile.

Revenind la benzinăriile achiziţionate, în anul 2012 acestea au fost: Petroliv, din Miercurea Sibiului, cumpărată în 18 iunie 2012, benzinăria Alpha cumpărată în 5 iulie 2012, benzinăria XXL Oil de pe Calea Radnei din Arad, cumpărată în 31 iulie 2012, benzinăria din Veştem din Sibiu operată de D&C Oil şi cumpărată tot în 31 iulie 2012 şi benzinăria din Sibiu de pe strada Ştefan cel Mare operată de Eso Oil şi cumpărată de asemenea în 31 iulie 2012.

Pentru aceste cinci benzinării, subsidiara Gazpromneft-ului a plătit circa 8,5 milioane de euro. Şi în acest caz şi pentru benzinăriile cumpărate în 2013 furnizăm date aproximative, măcar şi pentru faptul că nu am luat în considerare fluctuaţiile de curs la transformarea sumelor în euro, curs care poate să difere de la data achiziţiei şi până în prezent.

Anul trecut, până în septembrie, ruşii au mai cumpărat două benzinării, una în 26 aprilie la Arad şi alta în 30 iulie, o benzinărie care în documentele companiei apare cu numele de Ovidiu. Pentru cele două benzinării s-au plătit circa 1,64 milioane de euro.

Benzinăriile Gazprom sunt în extindere puternică atât în România cât şi în regiune. “Vrem să ajungem la 120 de staţii până la sfârşitul anului 2015, în urma unei investiţii de peste 150 milioane euro. Circa 80% dintre viitoarele proiecte vor fi greenfield, adică pornite de la zero”, a declarat Kirill Kravchenko, CEO al NIS, firmă deţinută în proporţie de 56,15% de Gazprom Neft, care e controlată de Gazprom.

Cât a încasat Ioana Băsescu?

Înainte de a trece la calcule concrete, merită amintit că pe lângă notarul Ioana Băsescu mai există notari, deloc puţini, care au “lipici” la contracte bănoase. Mulţi dintre aceştia sunt cu totul neîntâmplător rude ale unor politicieni cunoscuţi. O amintim în treacăt pe Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu-Tăriceanu, care e probabil că a câştigat mult mai mult decât Ioana Băsescu cu benzinăriile Gazprom, atunci când a legalizat o tranzacţie de aproape 10 milioane de euro cu terenul vândut de Puiu Popoviciu către Skanska în urmă cu doi ani. Asta ca să amintim doar o tranzacţie mai sonoră şi mai recentă a acesteia, despre care de altfel am şi scris. Dar numele notarilor norocoşi din umbra politicienilor nu se opresc aici. Printre aceştia putem să îi amintim pe soţia lui Miron Mitrea, pe fiica lui Andrei Marga sau pe fiica lui Sergiu Andon.

Acestea însă nu reduc prea mult din incorectitudinea obiceiurilor prin care anumite contracte bănoase sunt direcţionate ca “servite” doar înspre anumiţi notari, aflaţi în umbra politicienilor. Limbajul de lemn în acest caz este “notar agreat de…”. Pe plan mai larg de altfel, întreaga practică cu breasla notarilor (semi-închisă, în care se ajunge greu, frecvent cu intervenţii dacă spre exemplu vrei să-ţi muţi sediul într-un oraş mare), e de blamat. Vorbim despre o breaslă ţinută în braţe de stat, cu preţuri stabilite prin lege şi nu de o piaţă concurenţială.

Revenind la onorariile fiicei preşedintelui Traian Băsescu de pe urma legalizării tranzacţiilor cu anumite benzinării construite de Gazprom, ne vom limita la a calcula onorariul pentru cele trei benzinării care au fost prezentate în presă ca fiind legalizate de Ioana Băsescu.

Mai precis, vorbim despre benzinăria XXL Oil de pe Calea Radnei din Arad, cumpărată în 31 iulie 2012, de benzinăria Petroliv, din Miercurea Sibiului, cumpărată în 18 iunie 2012 şi de benzinăria din Sibiu de pe strada Ştefan cel Mare operată de Eso Oil şi cumpărată de asemenea în 31 iulie 2012.

Valoarea fiecărei tranzacţii depăşeşte valoarea prag de 600.000 de lei din grilele notarilor astfel că onorariul îl vom calcula cu formula “5.080 lei plus 0,44% din suma care depăşeşte 600.001 lei”. Şi în această situaţie însă, pentru cele trei benzinării în speţă, ne vom ghida după preţul mediu, astfel că rezultatul poate doar să aproximeze onorariul notarului, pentru că nu avem datele pentru fiecare benzinărie în parte ci pentru toate cinci.

În concluzie, pentru legalizarea tranzacţiilor cu trei benzinării în valoare de circa 3 X 1,7 milioane de euro preţ mediu de benzinărie, notarul Ioana Băsescu a câştigat probabil circa 23.000 de euro. După întregul scandal pe acest subiect, probabil că mulţi s-ar fi aşteptat ca Ioana Băsescu să fi câştigat mult mai mult. Nu e exclus. Noi însă ne-am limitat cu calculul la trei benzinării, pentru care s-au arătat documente. Pe de altă parte, aşa cum spunea preşedintele că “notaru-i notar, doar constată” spunem şi noi că mulţi notari din ţara aceasta ar fi “constatat” bucuroşi să aibă rapid în buzunar zeci de mii de euro în acest fel.

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud