Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Sberbank: Gazprom și-ar putea majora profitul operațional cu 2 miliarde de dolari, în urma deciziei Olandei de a-și reduce producția

Sberbank: Gazprom și-ar putea majora profitul operațional cu 2 miliarde de dolari, în urma deciziei Olandei de a-și reduce producția

gazprom 53215300 35433800

Gazprom ar putea crește livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană cu 5 miliarde de metri cubi și majora cu 2 miliarde de dolari profitul operațional, ca urmare a intențiilor Olandei de a-și reduce producția, susține un raport Sberbank, citat de Bloomberg.

Compania rusa, unul dintre puținii furnizori de gaze ai UE care nu se confruntă cu un fenomen de reducere a producției, este principala favorită în vederea suplinirii cantității de gaze necesară Bătrânului Continent, susțin Oleg Maximov, Alex Fak și Valery Nesterov , analiști ai băncii de investiții moscovite.

Reducerea producției de gaze a Olandei "vine într-un moment în care principalii concurenți Gazprom pe piața europeană (Norvegia, Algeria și Libia), se confruntă la rândul lor cu probleme, care vor rezulta în reduceri ale producției, în timp ce prețul gazului natural lichefiat din Qatar este ridicat ca urmare a creșterii cererii în Asia", se precizează în raportul Sberbank.

Olanda, cel mai mare producător de gaze din UE, intenționează să reducă producția în provincia Groningen în următorii trei ani, ca urmare a temerilor că activitatea extractivă masivă din regiune este responsabilă de pentru cutremurele și casele avariate din regiune în ultimul timp. Producția totală din domeniul Groningen va coborî în perioada 2014-2015 la 42,5 miliarde de metri cubi, de la aproape 54 de miliarde de metri cubi în 2013, potrivit nunțului făcut de guvernul olandez pe 17 ianuarie.

Reducerile ar putea impulsiona vânzările Gazprom cu cel puțin 5 miliarde de metri cubi, ceea ce ar conduce la creșterea profitului operațional cu 1-2 miliarde de dolari față de actualele estimări de 54 de miliarde dolari.

Potrivit Sberbank, profitul operațional al Gazprom va depinde de cerere, de condițiile meteorologice și de reacția producătorilor de gaze naturale lichefiate.

Sberbank CIB a prognozat pentru 2014 o majorare cu 1,5% a exporturilor Gazprom în Europa, până la un volum de 164 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Această estimare nu cuprinde și cele 5 miliarde de metri cubi, care ar putea fi exportate suplimentar în urma reducerii producției din Olanda.

Tag Cloud