Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare UE toarnă gaz slovac pe focul mocnit dintre Ucraina și Rusia

UE toarnă gaz slovac pe focul mocnit dintre Ucraina și Rusia

Major russian gas pipelines to europe

Uniunea Europeană este pe cale să pună gaz pe focul ce mocnește în relațiile dintre Ucraina și Rusia. Potrivit Wall Street Journal, UE vrea să semneze înaintea summit-ului de la Vilnius, ce urmează a avea loc peste zece zile, un acord tehnic preliminar cu Ucraina, prin care Kiev-ul să poată importa gaze naturale dinspre Vest, prin Slovacia, pentru a nu mai depinde de Rusia.

Rusia presează Ucraina să adere la o Uniune vamală a fostelor state din spațiul ex-sovietic, în timp ce UE dorește semnarea unor acorduri de liber schimb și politice, condiționate însă și de soarta fostului premier Iulia Timoscenko, printre altele. 

Importul gazelor naturale din UE prin Slovacia ar putea oferi Ucrainei acces la volume mari și la un preț mai mic decât cel oferit de Gazprom care deține monopolul exportului de gaze din Rusia. primește de la OAO Gazprom, monopolul exportului de stat a Rusiei.

Negocierile cu privire la furnizarea de gaze naturale prin Slovacia în Ucraina au fost declanșate în urmă cu mai multe luni. Luna trecută, președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, l-a chestionat pe premierul slovac Robert Fico în legătură cu problemele pe care le întâmpină pe această temă. Acestea se referă în primul rând la capacitatea companiei de transport de gaze din Slovacia, Eustream, de a "inversa" traseul de aprovizionare cu gaz rusesc, astfel încât să poată tarnsporta gaze înapoi în Ucraina. 

Gazprom furnizează un sfert din necesarul de gaze al UE, iar cea mai mare cantitate este transportată prin Ucraina. Gazprom se opune categoric inversării fluxului de gaze susținând că aceasta încalcă contractele comerciale semnate cu celelalte state, inclusiv Slovacia.

Oficialii ucraineni, slovaci și europeni speră că semnarea memorandumului ar angaja Eustream să întreprindă lucrările necesare pentru a livra gaz Ukrtransgaz, divizia de transport a companiei ucrainene de gaz de stat Naftogaz.

Potrivit unuia dintre oficialii europeni, Eustream ar fi urma să satisfacă cererile de gaz primite din Ucraina în perioada de iarnă, decembrie-februarie. Vahram Chuguryan, purtător de cuvânt al Eustream, a declarat că negocierile au avansat mult, dar a refuzat sa comenteze asupra detaliilor. Acordul are nevoie de aprobarea de la consiliului de administrație al Ukrtransgaz.

Ucraina urmează să se alimenteze cu 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din acest an din Europa, via Polonia și Ungaria, potrivit ministrului ucrainean al energiei Eduard Stavitskiy. Aceste rute ar putea furniza un total de 6-7 miliarde de metri cubi pe an. Traseul slovac ar putea asigura fluxurile suplimentare de peste 10 miliarde de metri cubi, care ar acoperi nevoile de import ale Ucrainei, în valoare totală de 18 miliarde metri cubi pe an.

Tag Cloud