Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue02182020

Last updateWed, 12 Feb 2020 8am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare MOL a semnat un nou contract în vederea aprovizionării cu 240.000 de tone de țiței prin conductele JANAF și Adria

MOL a semnat un nou contract în vederea aprovizionării cu 240.000 de tone de țiței prin conductele JANAF și Adria

Foto Omisalj

Grupul ungar MOL și-a diversificat sursele de aprovizionare, prin intermediul sistemelor de oleoducte JANAF și Adria, care ar urma să faciliteze transportul din portul croat Omisalj către rafinăria Duna, a anunțat compania, într-un comunicat de presă.

Primul transport de țiței a ajuns sâmbătă în portul Omisalj din Croația, în cadrul contractului semnat în această vară de Grupul MOL și JANAF, operatorul sistemului de transport al țițeiului prin conducte.  Contractul dintre MOL și JANAF vizează transportul unei cantități de circa 240.000 de tone de țiței brut în perioada 1 August – 31 Decembrie 2013. Cooperarea dintre cele două companii nu este o noutate, întrucât ruta a mai fost folosită în anii anteriori, dar noua colaborare pentru transportul țițeiului va fi un proiect de continuitate. Țițeiul va fi pompat prin sistemele de conducte JANAF și Adria către Rafinăria Duna. 

"Această cooperare răspunde perfect obiectivelor segmentului Downstream al Grupului MOL întrucât asigură accesul către piețele lichide de țiței din zona Mediteranei. Reluarea livrărilor oferă  MOL ocazia să testeze diverse tipuri de țiței și îi permite să răspundă într-un mod mai flexibil schimbărilor pieței", susține Ferenc Horváth, VicePreședinte Executiv al Grupului MOL, responsabil de activitățile Downstream

"În primul rând, Consiliul de Administrație al JANAF își exprimă satisfacția pentru reluarea cooperării de afaceri cu Grupul MOL. Aceasta confirmă consolidarea poziției JANAF pe harta Europeană a energiei și va reprezenta un stimul pentru noi operațiuni atât împreună cu Grupul MOL cât și cu alți parteneri strategici. Ca urmare a deciziilor adoptate până acum de Consiliul de Administrație, JANAF este în poziția de a-și adapta activitatea pentru a răspunde cerințelor pieței și ale partenerilor de afaceri. Credem că prin acest mod de operare JANAF poate avea rezultate și mai bune în perioada următoare, contribuind, printre altele, la dezvoltarea economiei în general", afirmă Dr. Dragan Kovačević, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al JANAF Plc.. 

"JANAF și INA au fost parteneri strategici de mulți ani, astfel încât ne bucură consolidarea cooperării între MOL și JANAF. Sunt convins că Grupul MOL se poate baza pe un partener de încredere, iar acesta este un nou pas pentru dezvoltarea economică a Croației în general", a declarat Zoltán Áldott, președintele Consiliului de Administrație al INA a afirmat.

Grupul MOL este o companie multinațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări şi aproximativ 30.000 de angajați în întreaga lume. Segmentul Upstream cuprinde operațiuni în Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud și țările membre CSI, compania având peste 75 de ani de experiență în producția de hidrocarburi. În prezent desfășoară activități de explorare în 11 țări și de producție în 7 țări, nivelul producției fiind de peste 118.000 barili echivalent petrol pe zi. Segmentul Downstream al Grupului controlează cinci rafinării şi două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croația şi Italia. Compania deține, de asemenea, o rețea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 138 în România. Grupul operează o rețea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria. Grupul MOL activează şi în comercializarea şi distribuția de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autoritățile competente.

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud