Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Rafinăria Petrobrazi, operată de OMV Petrom, intră timp de 6 săptămâni în revizie. Oprirea producției nu va afecta alimentarea stațiilor de distribuție, însă va influența rezultatele financiare

Rafinăria Petrobrazi, operată de OMV Petrom, intră timp de 6 săptămâni în revizie. Oprirea producției nu va afecta alimentarea stațiilor de distribuție, însă va influența rezultatele financiare

Petrom compenseaza oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de producție de 4,5 milioane tone anual, suficientă pentru alimentarea a 3 milioane de autovehicule, operată de OMV Petrom va intra începând de vineri într-o revizie programată, care va dura șase săptămâni..

Revizia este una programată, așa că OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă.

Dacă alimentarea cu carburanți a consumatorilor nu va fi afectată, vor fi în schimb influențate rezultatele financiare ale OMV Petrom pe trimestrul al doilea, prin reducerea ratei de utilizare a rafinăriei. În primul trimestru al acestui an, aceasta a fost de 94%.

Producția în rafinărie va fi oprită pe durata celor șase săptămâni de revizie generală. În cadrul reviziei, vor fi efectuate lucrări de mentenanță, inspecții și verificări ale instalațiilor, precum și investiții de modernizare la o serie de instalații principale ale rafinăriei.

Potrivit unui comunicat OMV Petrom, bugetul alocat reviziei este de peste 45 de milioane de euro, care se adaugă celor peste 1,5 miliarde de euro investiți în modernizare, la Petrobrazi în perioada 2005-2017.

După finalizarea lucrărilor de modernizare planificate pentru acest an, durata dintre două revizii va creşte la patru ani, următoarea revizie fiind planificată pentru 2022. Înainte de 2014, astfel de revizii aveau loc anual, iar după finalizarea programului de modernizare a Petrobrazi, perioada dintre două revizii a fost extinsă la doi ani.

”Această revizie are în spate doi ani de planificare. Vrem să vă asigurăm că, deși rafinăria va fi oprită timp de șase săptămâni, am luat măsuri astfel încât acest lucru să nu afecteze reţeaua de distribuţie carburanţi. In cadrul reviziei sunt planificate zeci de mii de intervenții. Lucrările de mentenanță și modernizare ce urmează a fi realizate ne dau certitudinea că rafinăria va funcționa în condiții de siguranță și în următorii patru ani, iar impactul asupra mediului se va reduce și mai mult. De asemenea, estimăm că revizia rafinăriei Petrobrazi va avea un impact benefic asupra economiei locale, circa 80% din companiile implicate provenind de pe plan local”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Downstream Oil.

Revizia de la Petrobrazi implică o forță de muncă suplimentară, în toatal 5.000 de muncitori, cu 4.000 mai mult decât în perioadele de funcționare normală. În plus, mai sunt implicați 8 contractori principali împreună cu 33 de subcontractori, 80% din aceștia fiind firme românești.

Potrivit companiei, vor fi verificate 3.720 de conducte și 9.300 de echipamente electronice şi de automatizare.

Tag Cloud