Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Criza gazelor din Republica Moldova - un alt motiv pentru declanșarea producției în Marea Neagră

Criza gazelor din Republica Moldova - un alt motiv pentru declanșarea producției în Marea Neagră

image.jpeg

 Criza energetică prin care trece Republica Moldova, unde s-a ajuns și la o raționalizare a consumului casnic, ar trebui să fie un semnal de alarmă și pentru România, dependența de un singur furnizor extern de gaze, Gazprom, pe timpul iernii ridicând importante probleme, în special geopolitice. Dacă statele europene sunt în căutarea unei diversificări a alimentării, România are o soluție la îndemână și ea nu depinde de niciun furnizor extern, ci de politicienii interni: exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Zăcămintele onshore, dar și cele offshore (exploatate în prezent de OMV Petrom) sunt îmbătrânite, declinul natural al producției interne înregistrând o rată anuală de 10% în ultima perioadă.

Potrivit operatorilor din piață, în acest ritm și în absența declanșării producției în Marea Neagră, România va importa 50% din necesarul de consum de gaze în cel mult 10 ani.

Dacă ar porni producția de gaze offshore, de la o producție internă de 8,7 miliarde metri cubi în 2020, potrivit unui raport statistic al BP, România va ajunge la un nivel de 14-15 miliarde metri cubi pe an în perioada 2027-2029.

Iar în cazul în care consumul intern se va păstra în intervalul de 10-12 miliarde metri cubi pe an, România ar putea deveni independentă de gazul rusesc și chiar să și exporte 20-25% din producția internă.

Numai că, deși s-au declarat în repetate rânduri adepții exploatării gazelor offshore, PNL și ministrul energiei Virgil Popescu, în pofida faptului că se află de 2 ani la guvernare, nu au făcut nimic în acest sens. Nici până în prezent ne există în dezbatere publică un proiect de modificare a legii offshore, principalul impediment invocat de operatori pentru adoptarea unei decizii de investiție finale, cel puțin în cazul Neptun Deep.

Iar această tactică de tergiversare și promovare a instabilității legislative a autorităților române este responsabilă și pentru retragerea Exxon din proiect.

De altfel, Mark Beacom, CEO-ul singurului operator care a luat decizia de investiție în Marea Neagră, BSOG, a declarat recent că dacă ne aflam în Olanda sau Marea Britanie, dat fiind că proiectul Midia datează din 1992, ar fi început procesul de producție de câțiva ani.

 

Tag Cloud