Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Masacrul de la exploatarea de gaze din Algeria lasa multe intrebari fara raspuns

Masacrul de la exploatarea de gaze din Algeria lasa multe intrebari fara raspuns

In Amenas Algeria

Masacrul de la exploatarea de gaze In Amenas din Algeria, situata in desertul Sahara, in care, potrivit autoritatilor, si-ar fi pierdut viata si doi cetateni romani, lasa in urma multe semne de intrebare, cu privire la infrastructura de securitate a locatiei, reputata a fi de cel mai inalt nivel, la motivatiile teroristilor, care au pus in pericol prin actiunile lor principala resursa economica a Algeriei, dar si in legatura cu viitorul exploatarilor energetice si miniere de pe continentul african, aflate in plin avant in momentul crizei ostaticilor.

Algeria, al patrulea mare producator de titei de pe continentul negru si unul dintre principalii exportatori de gaze naturale si de produse rafinate, nu era considerata una dintre cele mai prietenoase locatii pentru companiile energetice straine, insa asta in special din cauza birocratei, coruptiei si a termenilor contractuali nefavorabili impusi de stat concesionarilor.

Insa facilitatile energetice ca atare pareau sigure, dispunand de multiple filtre de securitate, asigurate atat de companiile insesi, cat si de fortele guvernamentale, potrivit expertilor consultati de National Geographic.

„Este absolut surprinzator, nu doar pentru ca e pentru prima oara cand se intampla intr-o astfel de locatie, ci si pentru ca s-a intamplat in Algeria, una dintre cele mai puternice state din regiune”, spune Hanan Amin-Salem, senior manager la firma de consultanta in energie PFC Energy, specializat in evaluarea riscurilor de tara.

Ea spune ca, de-a lungul sangerosului razboi civil algerian din anii ’90, nu s-a produs nici un atas asupra complexurilor energetice ale tarii. Acum, insa, pericolul terorist s-a extins si nu mai apasa doar asupra statelor vecine slabe, intrucat se pare ca atacul de la In Amenas a fost un atac de retaliere impotriva invaziei franceze in Mali.

Cine pierde, cine castiga

Uciderea unui mare numar de lucratori straini in desertul algerian pune in pericol productia de petrol si gaze a tarii, principala sursa de venituri a Algeriei, stat care a reusit sa evite tulburarile sociale violente recente din regiune, cunoscute sub numele de „primavara araba”.

Facilitatea de la In Amenas era operata de catre British Petroleum (BP) Plc si asigura 12% din totalul productiei de gaze naturale a Algeriei. Masacrul va spori reticenta companiilor straine in legatura cu exploatarile din Algeria, spune Ahmed Amdimi, profesor de stiinte politice la Universitatea din Algiers, citat de Financial Post. Cei de la BP, norvegienii de la compania petroliera de stat Statoil ASA, precum si spaniolii de la Cia. Espanola de Petroleos SA si-au evacuat deja angajatii din Algeria.

„Instalatiile de la exploatarea de gaze naturale erau mai bine securizate chiar si decat cazarmele armatei, reprezentau practic niste oaze de siguranta intr-o tara altfel extrem de periculoasa. Faptul ca teroristii au reusit sa puna mana pe ele semnaleaza ca pericolul este foarte mare”, spune James Le Sueur, profesor de istorie la Universitatea din Nebraska si autor al lucrarii „Algeria din 1989 incoace: intre terorism si democratie”.

Petrolul si gazele naturale asigura 60% din veniturile bugetare ale Algeriei, peste o treime din PIB si mai mult de 97% din exporturile tarii. Insa bogatele resurse naturale ale Algeriei sunt in buna masura subexploatate. In ultimul an, guvernul si-a intensificat eforturile de atragere a noi investitori straini, printre altele prin modificarea legislatiei in domeniu, insa fara prea mare succes.

Algeria este cel de-al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, livrarile facandu-se prin conductele submarine din Marea Mediterana.

„Algeria traieste practic din petrol si gaze. A ataca industria extractiva inseamna a ataca Algeria ca atare. Daca astfel de atacuri se repeta, asta va avea un efect foarte grav asupra economiei algeriene”, spune profesorul Ahmed Amdimi.

Dupa atac, pretul gazelor naturale s-a majorat in Italia, care isi asigura o treime din necesarul de consum prin importuri din Algeria.

„Data fiind importanta exporturilor de gaze ale Algeriei catre Europa, si in special catre Italia, o eventuala escaladare a violentei interne in acest stat va pune serios in pericol aprovizionarea cu gaze naturale in Europa si va duce la majorari semnificative de preturi”, considera Nicolo Sartori, analist specializat in energie si aparare la Institutul de Afaceri Internationale din Roma.

Exploatarea de la In Amenas asigura 2% din totalul importurile de gaze naturale ale Europei si aduce Algeriei venituri anuale de circa 3,9 miliarde de dolari.

In scenariul extrem al inchiderii complexului, Europa va fi nevoita sa se indrepte spre Rusia, intrucat doar acolo ar gasi o oferta disponibila, necontractata deja altor clienti, scrie Thierry Bros, analist specializat in gaze naturale la Societe Generale, intr-o nota adresata clientilor.

„Daca se opreste productia la In Amenas, cel mai probabil scenariu este ca Gazprom va profita de oportunitatea creata si isi va majora exporturile catre Europa”, sustine Bros.

Africa devine mai riscanta, dar nu va fi abandonata

La o zi dupa atacul terorist din Algeria, firma de consultanta Exclusive Analysis din Londra a trimis o alerta clientilor sai avertizandu-i ca exploatarile de petrol si gaze de langa granitele cu Libia si Mauritania, ca si cele din provincia maura Hodh Ech Chargui, sunt in „pericol maxim” de a fi atacate de jidahisti.

Atacul de la In Amenas survine intr-un moment de avant fara precedent al industriei de petrol si gaze din Africa. Productia de titei a Africii se va dubla pana in 2025, potrivit estimarilor expertilor de la Universitatea din California, care afirma ca, in ultima perioada, cele mai mari sase tari africane producatoare de petrol au organizat 20 de licitatii pentru acordarea de noi concesiuni pentru explorare.

Unul dintre factorii boom-ului energetic al Africii este progresul tehnologic. Succesele operatiunilor de foraj offshore si la mare adancime din Golful Mexicului si din Brazilia a incurajat demararea de operatiuni de prospectie offshore in Ghana, Mozambic si alte tari africane.

In plus, Africa este una dintre putinele regiuni bogate in petrol ale lumii unde companiile straine pot incheia acorduri de impartire a productiei cu guvernele, contracte care le permit sa pastreze si sa valorifice o parte din ceea ce extrag. Asta in conditiile in care cele mai frecvente tipuri de contracte incheiate intre companii si state sunt cele in care autoritatile dau doar bani firmelor de extractie pentru serviciile prestate.

„Acum avem tehnologia necesara pentru a accesa mai eficient resursele, precum si termeni contractuali mult mai avantajosi decat in alte parti. Cand pui totul cap la cap, rezulta ca Africa e un loc foarte bun pentru a face afaceri cu petrol si gaze, in pofida cresterii riscului de terorism. Parerea mea este ca companiile de extractie vor invata din greseli si isi vor imbunatati prin inovatie procedurile interne si sistemele de securitate, pentru a-si proteja angajatii. Nu cred ca tarile africane vor fi abandonate”, spune Amy Myers Jaffe, director executiv al departamentului de energie si sustenabilitate al Universitatii din California.

Tag Cloud