Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Austriecii de la OMV se pregătesc să reia colaborarea cu Iranul în petrol și gaze, în așteptarea ridicării sancțiunilor SUA și UE

Austriecii de la OMV se pregătesc să reia colaborarea cu Iranul în petrol și gaze, în așteptarea ridicării sancțiunilor SUA și UE

Austria Iran

Una dintre primele companii occidentale de petrol și gaze care se pregătește să reia cooperarea cu Iranul în perspectiva ridicării embargoului impus de Statele Unite și Uniunea Europeană este OMV, acționarul principal al OMV Petrom.

Săptămâna trecută, CEO-ul OMV, Rainer Steele, a făcut parte dintr-o importantă delegație de oficiali și oameni de afaceri austrieci, condusă de președintele Austriei, Heinz Fischer, care a efectuat o vizită la Teheran cu scopul reînnodării relațiilor comerciale dintre cele două țări.

"Pe măsură ce presiunea sancțiunilor scade, ne pregătim să reluăm colaborarea cu OMV. Suntem deschiși pentru investitorii străini. Cu ajutorul tehnologiei de vârf de care dispune, OMV este capabilă să dubleze producția de petrol și gaze a Iranului, prin metode avansate de recuperare a hidrocarburilor din zăcăminte mature sau greu accesibile", a declarat ministrul iranian adjunct al Petrolului, Amir-Hossein Zamani-Nia, fără să ofere detalii.

Directorul general al OMV, Rainer Seele, a avut o întâlnire cu ministrul Petrolului de la Teheran, Bijan, Zangeheh, la care s-au discutat aspecte referitoare la implicarea austriecilor în sectorul de petrol și gaze al Iranului. Ministrul a declarat că țara are în plan majorarea producției nete de țiței la peste 1,5 milioane de barili pe zi, la mai mult de 4 milioane de barili pe zi.

Companiile energetice europene și-au intensificat în ultima perioadă contactele cu autoritățile de la Teheran, în perspectiva ridicării sancțiunilor. Potrivit guvernului iranian, în prima parte a anului, reprezentanți ai gigantului francez total au participat la o conferință de specialitate la Teheran.

Autoritățile de la Bruxelles au ridicat o parte din sancțiunile care blocau investițiile în sectorul de petrol și gaze din Iran, după acordul nuclear convenit între Teheran și marile puteri în iulie. În august, cei de la OMV declarau că sectorul energetic iranian prezintă potențial în condițiile abrogării embargoului.

Înainte de impunerea de sancțiuni, producția de petrol a Iranului se ridica la circa 3 milioane de barili pe zi. Potrivit OPEC, Iranul ar putea demara mai multe proiecte de explorare și producție de hidrocarburi până la finalul acestui an, în valoare totală de circa 185 miliarde dolari.

Tag Cloud