Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut de peste 3 ori în T1 2015, deși profitul net a scăzut cu 68%, din cauza ieftinirii țițeiului

Investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut de peste 3 ori în T1 2015, deși profitul net a scăzut cu 68%, din cauza ieftinirii țițeiului

Ocean Endeavor

Investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut de 3,7 ori în primul trimestru al acestui an, la 366 milioane lei, față de 99 milioane lei în primele trei luni din 2014, în timp ce profitul net al companiei s-a redus cu 68% față de perioada similară a anului trecut, la 345 milioane lei.

Potrivit raportul trimestrial al companiei, în primele 3 luni ale acestui an, investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut de 3,7 ori, la 366 milioane lei, reflectând în principal forajul în desfășurare în cadrul perimetrului Neptun Deep, în parteneriat cu operatorul ExxonMobil.

În T1 2015, cheltuielile de explorare au fost de 66 milioane lei, cu 50% peste nivelul din primele trei luni ale anului trecut (44 milioane lei), în principal ca urmre a forajului unei sonde onshore care nu a avut succes. În martie a fost finalizat forajul sondei Pelican South-1 și a început forajul unei noi sonde de explorare, se precizează în raport.

Investițiile totale ale OMV Petrom au scăzut cu 15% în primele trei luni din 2015, comparativ cu T1 2014, la 1,062 miliarde lei. Investițiile în segmentul upstream, în valoare de 1,018 miliarde lei, au reprezentat 96% din valoarea totală a investițiilor din T1 2015, fiind cu 6% mai mici decât cele din T1 2014, reacția promptă la scăderea prețului țițeiului conducând la prioritizarea investițiilor. Investițiile din upstream au fost direcționate către proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparații capitale și operațiuni de adâncime, instalații de suprafață, forajul sondelor de dezvoltare, precum și către proiectul Neptun Deep.

"În explorare, împreună cu ExxonMobil, am finalizat forajul la două sonde în zona de mare adâncime a Mării Negre și, de atunci, platforma a fost mutată într-o nouă locație de forare din blocul Neptun Deep", a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul net al companiei s-a redus cu 68% față de perioada similară a anului trecut, la 345 milioane lei, iar vânzările au scăzut cu 19%, la 4,271 miliarde lei.

"Rezultatul upstream a fost afectat de scăderea abruptă a prețurilor țițeiului, care a fost doar parțial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb și de creșterea ușoară a volumelor vândute. Ca răspuns la prețul scăzut al țițeiului, ne-am redus planurile de investiții pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% față de anul precedent și am continuat să ne optimizăm structura de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziția fluxului de numerar extins. Aceste inițiative ne vor afecta, însă, producția viitoare de hidrocarburi. În următoarele luni, ne așteptăm ca discuțiile publice referitoare la mediul fiscal și de reglementare să continue, așa cum a fost anunțat de către autorități, și vizăm obținerea unui cadru stabil, predictibil și favorabil investițiilor, o condiție-cheie pentru investițiile viitoare", a declarat Mariana Gheorghe.

În primul trimestru din 2015, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut cu 51% față de nivelul înregistrat în T1 2014, atingând valoarea de 52,89 dolari/baril. Prețul mediu realizat la țiței de companie a scăzut cu 53%, la 45,37 dolari/baril.

Costurile de producție ale grupului OMV Petrom, în dolari/baril, au scăzut cu 16% comparativ cu T1 2014, în principal datorită cursului de schimb valutar favorabil, respectiv aprecierea cu 20% a dolarului față de leu. În România, costurile de producție exprimate în dolari/baril au scăzut cu 17%, în timp ce, exprimate în lei/baril, au scăzut cu 1% comparativ cu nivelul înregistrat in T1 2014, reflectând reducerea cheltuielilor aferente impozitului pe construcții și a celor cu materialele, precum și nivelul mai ridicat al producției disponibile pentru vânzare.

Producția zilnică de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 183,5 mii barili echivalent petrol/zi, din care 174,3 mii în România, iar producția totală a fost de 16,5 milioane barili echivalent petrol, reflectând creșterea producției în România și scăderea celei din Kazahstan.

În România, producția totală de țiței și gaze a fost de 15,7 milioane barili echivalent petrol, cu circa 2% mai mare față de nivelul înregistrat în T1 2014 (15,4 milioane barili echivalent petrol).

Producția internă de țiței a fost de 6,9 milioane barili, cu 2% mai mică față de T1 2014 (7,0 milioane barili), din cauza declinului natural și a reparațiilor capitale planificate la sonde-cheie. Producția internă de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane barili echivalent petrol, în principal datorită noilor sonde puse în producție pe zăcământul Bustuchin, precum și creșterii debitului în sondele din zăcământul Totea.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1 2014, în principal datorită unor volume mai mari de gaze și condensat vândute în România. În primil trimestru din 2015, OMV Petrom a finalizat forajul a 37 de sonde noi și sidetrack-uri, comparativ cu 18 sonde noi forate în perioada similară a anului precedent.

"Pentru anul 2015 ne așteptăm ca prețul mediu al țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie între 50 și 60 dolari/baril. Diferențialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. Pentru a proteja parțial fluxul de numerar al grupului de impactul negativ al scăderii prețului țițeiului pentru perioada iulie 2015 – iunie 2016, OMV Petrom a angajat instrumente de acoperire a riscului pentru un volum de producție de 15.000 barili pe zi (aproximativ 20% din producția de țiței a grupului). OMV Petrom a asigurat pentru cantitatea menționată un nivel minim al prețului țițeiului Brent de 55 dolari/baril, renunțând la creșterea peste nivelul de 69 dolari/baril în perioada iulie-decembrie 2015, peste nivelul de 73 dolari/baril în perioada ianuarie-martie 2016 și peste nivelul de 82 dolari/baril în perioada aprilie-iunie 2016", se precizează în raportul OMV Petrom.

Tag Cloud