Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Ieftinirea țițeiului determină marile companii petroliere să reducă costurile recurgând tot mai des la miniplatforme offshore operate de la distanță

Ieftinirea țițeiului determină marile companii petroliere să reducă costurile recurgând tot mai des la miniplatforme offshore operate de la distanță

Platforma BUN

Prăbușirea dramatică a cotațiilor mondiale la țiței din vara trecută și până în prezent determină companiile de petrol și gaze să ia măsuri de reducere a costurilor, pentru menținerea profitabilității exploatărilor.

Astfel, Statoil, compania de petrol și gaze controlată de statul norvegian, a decis să utilizeze o miniplatformă petrolieră maritimă operată de la distanță pentru prima etapă de dezvoltare a câmpului gazeifer offshore Osenberg din Marea Nordului. Instalații similare sunt deja utilizate de alte companii, tot în Marea Nordului, în apele teritoriale daneze și olandeze, și generează reduceri importante ale costurilor de mentenanță.

"Utilizarea acestei platforme petroliere operate de la distanță va reduce costurile cu câteva sute de milioane de coroane norvegiene (câteva zeci de milioane de euro, 1 coroană norvegiană = 0,115 euro – n.r.)", a declarat vicepreședintele Statoil, Anders Opedal.

Potrivit celor de la Statoil, platformele petroliere operate de la distanță nu sunt dotate cu spații de cazare și facilități pentru personal și nici cu elicopter și bărci de salvare. Conceptul este nou în Norvegia, dar a mai fost implementat în Danemarca sau Olanda.

"Platforma va fi dotată cu echipament de cea mai bună calitate, fapt care va reduce nevoia de lucrări de mentenanță. Asfel, avem în plan să derulăm doar două scurte campanii de mentenanță pe an, în perioadele cu vreme favorabilă", spune un alt vicepreședinte al Statoil, Ivar Aasheim.

Ca urmare a avântului producției mondiale de țiței, susținut de cererea robustă, costurile instalării și operării de platforme petroliere maritime clasice, dotate în permanență cu personal uman, s-au triplat în ultimul deceniu, arată cei de la Statoil.

Tag Cloud