Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV a descoperit petrol în Norvegia pe o concesiune din Marea Barents, printr-o sondă forată fără prospecțiuni anterioare

OMV a descoperit petrol în Norvegia pe o concesiune din Marea Barents, printr-o sondă forată fără prospecțiuni anterioare

OMV Marea Barents

Subsidiara norvegiană a austriecilor de la OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a descoperit hidrocarburi în urma forajului sondei de explorare Hanssen din Marea Barents, în apele teritoriale ale Norvegiei, la circa 7 kilometri de zăcământul Wisting Central.

Sonda a fost forată în sistemul wildcat drilling, respectiv fără a se fi desfășurat lucrări anterioare de prospectare a perimetrului.

"Sunt bucuros de confirmarea potențialului zonei Wisting. Strategia prin care Norvegia devine una dintre țările care constituie nucleul business-ului de explorare și producție al OMV avansează foarte bine", a declarat Jaap Huijskes, membru al board-ului executiv OMV, responsabil cu activitățile de explorare și producție.

Până la 50 de milioane de barili

Sonda de explorare Hanssen este cea de-a treia forată în perimetrul respectiv, adjudecat de OMV la o rundă de licențiere desfășurată în 2009. Sonda a fost forată la o adâncime verticală de 1.679 de metri sub nivelul mării, adâncimea apei fiind de 417,5 metri.

Potrivit calculelor preliminare ale companiei, zăcământul descoperit în urma forajului sondei Hanssen conține între 20 și 50 de milioane de barili echivalent petrol de hidrocarburi, reprezentând în cea mai mare parte țiței. În continuare, sonda va fi astupată permanent și abandonată.

OMV (Norge) AS, subsidiara norvegiană a OMV, deține 25% din drepturile concesiunii și este și operator al acesteia. Partenerii OMV sunt Petoro, Idemitsu și Tullow, fiecare cu câte 20%, precum și compania petrolieră de stat a Norvegiei, Statoil, cu 15%.

Active de 2,65 miliarde dolari preluate de la Statoil

În noiembrie anul trecut, OMV a finalizat tranzacția cu Statoil prin care a preluat de la norvegieni participații la câmpuri petroliere și gazeifere din Marea Nordului, achiziția fiind finanțată prin reduceri ale capitalului de lucru, vânzări de active de pe segmentul de rafinare, cash-flow propriu și bani proveniți din facilitățile de creditare aflate la dispoziția OMV.

OMV a cumpărat 19% din drepturile aferente câmpului Gullfaks și 24% din cele ale câmpului Gudrun, localizate pe platforma continentală a Norvegiei. În plus, austriecii au mai preluat 30% din drepturile aferente câmpului Rosebank și 5,88% din cele le câmpului Schiehallion, ambele situate la vest de insulele Shetland, la ambele active OMV deținând deja participații anterior recentei tranzacții.

Acordul cu Statoil prevede și stabilirea unui parteneriat de cercetare-dezvoltare între cele două companii, precum și opțiunea de stabilire a unor acorduri de tip farm-in (în care se împart costurile de dezvoltare între compania care deține concesiunile și partener) pentru alte licențe de explorare. În total, OMV a cumpărat de la Statoil active în valoare de 2,65 miliarde de dolari.

În urma tranzacției, rezervele de hidrocarburi ale OMV s-au majorat în mod substanțial, crescând cu circa 320 de milioane de barili echivalent petrol. Creșterea de producție a OMV a fost estimată la 25.000 de barili echivalent petrol pe zi la 1 noiembrie 2013, urmând să se majoreze la 40.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2014 și 58.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2016.

Tag Cloud