Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV a finalizat cea mai mare campanie de prospecțiuni seismice 3D din Marea Neagră, în apele teritoriale bulgărești

OMV a finalizat cea mai mare campanie de prospecțiuni seismice 3D din Marea Neagră, în apele teritoriale bulgărești

Petrom Ucraina BUN II

Austriecii de la OMV, compania-mamă a Petrom, au finalizat cea mai mare campanie de prospecțiuni seismice 3D din Marea Neagră și, totodată, din istoria companiei, derulată pe o suprafață de 7.740 de kilometri pătrați din apele teritoriale ale Bulgariei, urmând să foreze două sonde de explorare în 2015 și 2016.

Campania a avut loc în blocul offshore Han-Asparuh, din sectorul bulgăresc al Mării Negre.

Blocul este deținut de un joint-venture format din OMV (30% din drepturi și operator al concesiunii, în actualul stadiu de dezvoltare), francezii de la Total (40% și operator al concesiunii în faza de explorare) și spaniolii de la Repsol (30%).

Repsol colaborează în România cu OMV Petrom.

În februarie anul trecut, cele două companii au anunțat că vor investi 50 de milioane de euro în următorii doi ani pentru explorări de gaze la mare adâncime, ca urmare a semnării unui contract prin care Repsol achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII, localizate în sudul Carpaților de Curbură și, respectiv, al Carpaților Meridionali.

Anul viitor încep explorările în Bulgaria

Campania de prospecțiuni seismice 3D, cea mai mare derulată vreodată în Marea Neagră, a durat 210 zile și a fost finalizată pe 16 ianuarie. Anterior, pe același bloc se derulase o campanie de achiziție de date seismice 2D, pe o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați, finalizată în octombrie 2013.

"Interpretarea datelor obținute ne va permite nouă și partenerilor noștri să definim locațiile de foraj pentru cele două sonde de explorare planificate pentru 2015 și 2016, pentru a evalua potențialul de resurse de hidrocarburi din această zonă a Mării Negre", a declarat Jaap Huijskes, membru al board-ului executiv OMV, responsabil cu activitățile de explorare și producție.

Blocul offshore 1-21 Han-Asparuh este localizat în apele teritoriale bulgărești, în vestul Mării Negre, și se întinde pe o suprafață de 14.220 de kilometri pătrați, adâncimea maximă fiind de 2.200 de metri.

Activitate intensă în Marea Neagră

În septembrie 2013, Ucraina a încheiat un acord cu un consorţiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra privind împărţirea producţiei care urmează să fie extrasă din perimetrul gazeifer Skifski din nord-vestul Mării Negre.

Consorţiul intenţionează să extragă gaze naturale din zăcământul Skifski, localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României, potrivit unui anunţ al preşedinţiei ucrainene.

Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky şi reprezentanţi ai Exxon, Shell şi Petrom, în prezenţa preşedintelui Viktor Ianukovici. Ceremonia a avut loc la New York, în timpul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Contractul final ar urma să fie semnat peste o lună, la Kiev.

Stavytsky a precizat că exploatarea Skifski va da un randament de 8-10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul este echivalent cu peste jumătate din consumul anual al României.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Tag Cloud