Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Rușii rămân o forță: exporturile Gazprom în Europa au crescut cu 16%, Lukoil a oprit declinul producției de petrol

Rușii rămân o forță: exporturile Gazprom în Europa au crescut cu 16%, Lukoil a oprit declinul producției de petrol

Putin Gazprom Lukoil

Grupul rus Gazprom a anunţat că, anul trecut, exporturile sale spre piaţa europeană au crescut cu 16%, atingând cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008.

Potrivit datelor preliminare, în 2013, exporturile Gazprom spre Europa s-au ridicat la 162,7 miliarde metri cubi. Asta în condițiile în care, anul trecut, prețul mediu al gazelor livrate de Gazprom clienților europeni a scăzut cu 5,5% comparativ cu 2012, de la 402 la 380 de dolari/mia de metri cubi.

"Continuăm să înregistrăm o creştere a cererii pentru gazul natural rusesc în Europa la începutul acestui an", a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

De asemenea, Gazprom a informat că anul trecut producţia sa totală de gaze naturale a crescut cu 400 milioane metri cubi, până la 487,4 miliarde metri cubi.

În 2012, profitul net al Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a scăzut cu 10%, până la 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari) pe fondul creşterii concurenţei şi scăderii cererii. Anul trecut, însă, exporturile Gazprom către clienţii europeni au crescut ca urmare a iernii lungi şi a scăderii livrărilor de gaze naturale lichefiate.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

Lukoil își revine

OAO Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia, a anunţat că anul trecut a reuşit să pună capăt tendinţei de scădere a producţiei sale de petrol, care în 2013 a crescut cu 1%, până la 90,8 milioane tone, sau 1,8 milioane barili pe zi.

Timp de trei ani, Lukoil s-a confruntat cu o scădere a producţiei de petrol la principalele sale câmpuri petrolifere din Siberia de Vest. Pentru a contracara această tendinţă, compania a investit în proiecte upstream de peste hotare, inclusiv la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. De asemenea, anul trecut, Lukoil a preluat producătorul rus de petrol Samara-Nafta de la compania Hess Corp. pentru două miliarde de dolari.

Ca urmare a acestor investiţii, producţia de petrol a Lukoil a fost în 2013 cu 900.000 de tone mai mare decât cea din 2012. Anul trecut, Lukoil a produs 85,5 milioane tone de petrol în Rusia şi 5,3 milioane tone peste hotare. De asemenea, în 2013 grupul Lukoil a produs 25,8 milioane metri cubi de gaze naturale, 18,1 miliarde metri cubi în Rusia şi 7,7 miliarde metri cubi peste hotare, cu 1,2 miliarde metri cubi sau 4,9% mai mult comparativ cu 2012.

Lukoil a subliniat că lansarea producţiei la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak, programată să aibă loc în luna aprilie a acestui an, ar urma să permită companiei să-şi dubleze producţia de petrol realizată peste hotare.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) în 2012. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Tag Cloud