Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu06202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Australienii de la ADX Energy au descoperit un nou zăcământ potențial de hidrocarburi în Timiș, susțin că nu vor folosi fracturarea hidraulică

Australienii de la ADX Energy au descoperit un nou zăcământ potențial de hidrocarburi în Timiș, susțin că nu vor folosi fracturarea hidraulică

ADX Energy prospectiuni Parta Timis

Compania austrialiană de petrol ;i gaze ADX Energy, care are concesionat perimetrul de explorare Parța, situat în vestul României, în județul Timiș, în apropiere de granița cu Serbia, a anunțat că, în urma procesării suplimentare speciale a datelor obținute prin lucrări prospecțiuni seismice 2D derulate în urmă cu câteva luni, a descoperit un nou zăcământ potențial de hidrocarburi pe perimetrul respectiv, la o adâncime de circa 1.000 de metri, precizând că nu intenționează să utilizeze în România metode neconvenționale, precum cele folosite la explorarea pentru gaze de șist.

Potrivit unei informări pentru investitori a celor de la ADX Energy, companie listată la Bursa australiană, pregătirile pentru demararea operațiunilor de explorare a zăcământului potențial proaspăt descoperit ar putea începe la jumătatea lunii octombrie a acestui an.

„Datele seismice obținute până în prezent confirmă strategia ADX Energy de a concesiona perimetre cu rezerve dovedite de hidrocarburi și de a utiliza tehnologie seismică modernă pentru a identifica zăcăminte de petrol și gaze ignorate. ADX Energy nu intenționează să utilizeze metode neconvenționale în România, cum ar fi cele folosite la explorarea pentru gaze de șist”, spun australienii.

Tot luna aceasta, ADX Energy anunța că se așteaptă ca lucrările de prospecțiune seismică pe respectivul perimetru, executate de către firma românească Prospecțiuni SA, să fie reluate pe la jumătatea lunii septembrie.

Asta după ce, în aprilie, australienii spuneau că au finalizat colectarea de date seismice 2D pe o suprafață de 90 de kilometri pătrați din cadrul perimetrului și au început procesarea acestor date și că, totodată, au decis întreruperea programului de prospecțiuni până în iulie, din cauza ploilor masive și a inundațiilor locale, precizând că acesta va reîncepe după principalul sezon de recoltă al anului, când australienii se așteaptă la un grad de acceptare sporit din partea localnicilor, ca urmare a faptului că, în sezonul uscat, amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă, mai ales în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D.

„Din cauza condițiilor meteo adverse, manifestate prin ploi neobișnuit de masive, care au provocat inundații locale, programul de achiziție de date seismice a fost temporar întrerupt până pe la mijlocul lunii iulie. Programul va fi reluat după principalul sezon de recoltă al anului și după îmbunătățirea gradului de acceptare a acestuia de către populația locală de agricultori, ca urmare a faptului că amprenta ecologică a lucrărilor este mai redusă în sezonul uscat, în special în ceea ce privește prospecțiunile seismice 3D”, se arăta într-un comunicat al ADX Energy.

Potrivit presei locale, locuitorii din regiune și-au manifestat nemulțumirea față de lucrările de prospecțiuni seismice derulate în zonă, unii dintre aceștia acuzând derularea acestora pe proprietățile lor private fără acordul lor, iar alții suspectând că ar fi vorba de explorări pentru gaze de șist și temându-se de efectul acestora asupra mediului ambiant.

În replică, autoritățile locale au susținut că nemulțumirile sunt doar rezultatul unor dezinformări.

Perimetrul Parta are o suprafata de 1.221 de kilometri patrati si este situat in vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Serbia. Acesta contine 7 campuri de hidrocarburi considerate a fi fost exploatate superficial. Activitatea de explorare a fost intrerupta in prima parte a anilor ’80, cele mai multe sonde fiind forate in ani ’60 si ’70.

In urma lucrarilor geologice si geofizice derulate pana in prezent, ADX Energy estimeaza ca potentialul recuperabil cumulat al perimetrului se ridica la 47 de milioane de barili de petrol si 13,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Principalele tinte de foraj sunt situate la o adancime situata intre 800 si 2.000 de metri.

„Romania reprezinta o importanta oportunitate, in linie cu actuala strategie de dezvoltare a ADX, care isi focalizeaza tot mai mult resursele pe tinte de dezvoltare de substanta, care ofera perspective sigure, conditii financiare si fiscale excelente, materializare certa si transport direct al gazelor catre pietele europene”, subliniaza ADX Energy.

ADX Energy este operatorul concesiunii Parta si detine 50% din drepturi, cealalta jumatate fiind achizitionata de firma austriaca Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG), prin acoperirea costurilor trecute ale proiectului si asumarea anticipata a unei parti din cele viitoare.

Tag Cloud