Petrom ieftinește carburanții și umflă rulajul bursei
- Detalii
- Publicat în 05 March 2013
- Scris de Florin Rusu
Revista presei energetice autohtone
De la miezul acestei nopți, șoferii vor plăti mai puțin pe benzină și motorină. Pentru că Petrom a ieftinit pentru a doua oară în cinci zile carburanții, aliniindu-se trendului prețului internațional al țițeiului care a avut o evoluție descendentă în ultima lună.
Începând cu 5 martie, Petrom a ieftinit tipurile de benzină pe care le comercializează cu 6 bani, în timp ce prețul celor două variante de motorină au fost micșorate cu 5 bani pe litru, informează Economica.net.
Ziarul Financiar informează că o serie de tranzacÅ£ii de 9,6 milioane euro cu acÈ›iuni Petrom au dus ieri rulajul bursei la maximul ultimelor trei luni. Patru deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP), reÂpreÂzentând 0,17% din acÅ£iunile companiei în valoare toÂtală de aproape 42 de milioane de lei (9,6 mil. euro), au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Cel mai mare pachet de acÅ£iuni OMV Petrom a fost transferat la ora 15:50 pentru aproape 27 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro). Ultimul deal cu acÅ£iunile OMV PeÂtrom a fost realizat la 0,4417 lei, preÅ£ în scădere nesemÂnifiÂcativă cu 0,07%, iar pe piaÅ£a principală titlurile au crescut cu 0,29%, la 0,4433 lei. TranzacÅ£iile de pe piaÅ£a principală au însumat 360.000 de lei. Unii brokeri spun că acÅ£iunile ar fi fost cumpărate de un broÂker străin pentru unii dintre clienÅ£ii săi. Cel mai mare cumÂpărător de acÅ£iuni Petrom a fost în ultimele două săpÂtămâni grupul Franklin Templeton, care a cumpărat mai mult de jumătate din acÅ£iunile SNP tranzacÅ£ionate în această peÂrioadă, investind circa 11,5 mil. lei.
Tot ZF susține că statul chinez a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global, potrivit datelor pentru luna decembrie, după ce a depăşit Statele Unite, care se află în această poziţie de la mijlocul anilor '70. Schimbarea de poziţii între cele două mari economii este provizorie, pentru că sunt aşteptate noi date, care ar putea arăta că importurile din decembrie au fost influenţate de calcule legate de taxe. Companiile americane obişnuiesc să reducă în decembrie achiziţiile de petrol pentru a-şi diminua stocurile şi, în consecinţă, taxele pe care trebuie să le plătească.
Capital anunță că grupul petrolier rus Lukoil, prezent şi pe piaţa din România, a semnat luni un acord privind vânzarea rafinăriei sale de la Odesa (Ucraina) către Vetek Group. Rafinăria Lukoil de la Odesa are o capacitate de procesare de 3,9 milioane tone pe an dar era în conservare de la finele lui 2010. Compania a precizat că decizia face parte din strategia sa de restructurare a activelor sale internaţionale din domeniul rafinării. Lukoil a precizat că Vetek, un trader de gaze naturale deţinut de omul de afaceri ucrainean Serghei Kurchenko, va prelua 99,6% din acţiunile rafinăriei de la Odesa, dar nu a oferit detalii referitoare la termenii financiari ai tranzacţiei.