Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Două lovituri pentru energia regenerabilă: s-a decis reducerea certificatelor verzi şi taxarea panourilor solare aduse din China

Două lovituri pentru energia regenerabilă: s-a decis reducerea certificatelor verzi şi taxarea panourilor solare aduse din China

z fotovoltaic nasol

Guvernul a aprobat astăzi Ordonanţa de Urgenţă de modificare a legii 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile (E – SRE). Astfel, începând cu 1 iulie, eolienele vor primi un certificat verde (CV) în loc de două, fotovoltaicele vor primi patru CV în loc de şase iar microhidrocentralele două în loc de trei. Aşa zisa recuperare de CV-uri se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro şi fotovoltaice, respectiv începând cu  ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Spunem aşa zisa recuperare pentru că preţul acum e spre limita de sus dar peste 4-5 ani nu e sigur că se va menţine sus preţul de la OPCOM. A doua lovitură este taxarea temporară a importurilor de panouri solare din China, decizie care, pentru cel puţin şase luni ar putea eventual conduce la scumpirea acestora, preferate până acum pentru preţul redus.

Faptul că regenerabilele vor primi mai puţine cadouri o perioadă nu ar trebui să fie neapărat o problemă. Ar fi de preferat să nu existe aşa ceva deloc şi să aleagă să se descurce fără cadouri, dacă tot le place să li se spună “investitori”. Doar că investitorii au luat anumite credite de la bănci tocmai bazându-se pe aceste ajutoare viitoare, promise din calcule greşite ale statului. O altă problemă ar putea fi una indirectă. Anumiţi jucători din industrie plătesc bani grei în UE pentru certificatele verzi, deci şi în România. Dacă însă sunt jucători care concurează pe acelaşi sector şi cei din UE plătesc iar cei din  România ba, s-ar putea ca la Comisia Europeană să se considere favorizare, ajutor de stat.

Ordonanţa aprobată azi mai prevedea limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER) dar şi monitorizarea semestrială a investiţiilor de către ANRE, ceea ce se presupune că va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării.

Aceeaşi Ordonanţă prevedea tranzacţionarea transparentă, direct între producători şi furnizori a certificatelor verzi dar şi introducerea obligaţiei pentru ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

Taxe pe panourile chinezeşti

Comisia Europeană a anunţat tot astăzi impunerea unor taxe provizorii pentru panourile solare  aduse din China, taxe care pe de o parte le-ar putea scumpi dar ar putea încuraja producătorii europeni de panouri solare. Oricum, decizia va fi valabilă şase luni. Comisia poate stabili taxele temporare fără acordul statelor membre. Statele membre vor lua decizia finala privind impunerea taxelor, definitiva sau nu, în luna decembrie a acestui an. Proiectul UE are în vedere impunerea de taxe vamale de până la 67,9% pe importurile de panouri solare din China sau pe componente ale acestora.

“Astăzi, Comisia Europeană a decis în unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezeşti”, a declarat comisarul pentru comerţ Karel De Gucht, citat de AFP. E vorba deocamdată, repetăm, de taxe temporare.

În aceste probleme de protecţionism… fără perdea, aproape că nu se ştie cine a fost prima dată, oul sau găina? Căci tot pe acest segment de piaţă, şi China a fost acuzată recent că acordă subvenţii industriei sale de fotovoltaice. Asiaticii iau deja în considerare taxarea vinurilor importate din UE, pe aceeaşi motivaţie copiată de la europeni – că e sub preţul pieţei vinului din China. Ameninţarea pare a fi făcută pentru a înmuia tonul Franţei în favoarea tarifelor pe panouri solare.

În 10 mai, Beijingul a anunţat lansarea unei anchete privind ţevi turnate importate din UE, Japonia şi SUA, la scurt timp după ce Comisia Europeană a propus taxele pe  panourile solare chineze. De curând, China a mai ameninţat cu taxarea importurile de polisilicon fabricat în UE, cu atac direct la firma germană  Wacker Chemie AG, care este unul dintre cei mai mari producători mondiali de polisilicon.

Din acest război al taxelor ar putea avea de câştigat producătorii europeni de panouri solare sau componente precum şi anumiţi politicieni sau grupuri de presiune care practică mai mult sau mai puţin mascat o activitate de lobby. Sigur nu vor avea de câştigat dezvoltatorii de parcuri de eoliene sau fotovoltaice şi cu atât mai puţin piaţa de energie în general.

Tag Cloud