Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Sorgenia taie 70 mil. lei din capital şi renunţă la mai multe eoliene din România

Sorgenia taie 70 mil. lei din capital şi renunţă la mai multe eoliene din România

eoliene renuntare

Gigantul italian Sorgenia a decis să reducă cu circa 70 de milioane de lei capitalul social al Sorgenia România din cauza faptului că firma a înregistrat pierderi, arată o decizie de săptămânile trecute a companiei, consultată de Energy Report.

Mai precis, capitalul se reduce de la 76 milioane de lei la 6,75 milioane de lei.

Tot de curând, compania a hotărât de principiu să vândă un proiect eolian din Constanţa după ce a renunţat la alte cinci din România.

Proiectul care ar putea fi vândut către firma Legra Tex din Constanţa este “Eolian Medgidia Peştera” cu 25 de turbine şi o putere instalată de 50 MW.

Grupul italian, în ultimele luni, a renunţat pe bandă rulantă la proiectele eoliene din România. Mai precis, a renunţat la trei proiecte tot din Constanţa şi la două din Vaslui, despre care am scris pe larg în Energy Report lunile trecute.

La ce proiecte a renunţat Sorgenia în România

Sorgenia a renunţat lunile trecute la un proiect eolian din România, cu o putere instalată de 88 MW, după ce semnase în anul 2013 mai multe contracte de peste 100 de milioane de euro cu firme precum Gamesa Eolica sau Alpine Energie Osterreich pentru utilarea parcului.

Vorbim despre parcului eolian Fălciu 1 din Vaslui pentru care italienii au  semnat anul trecut cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de aerogeneratoare electrice, model G97 T90. Valoarea acestui contract a fost de 83,16 milioane de euro (exclus TVA).

În plus, italienii au mai semnat un contract în valoare de peste 14,3 milioane de euro (exclus TVA) pentru realizarea lucrărilor electrice şi civile corelate acestui parc. Contractul a fost semnat cu Alpine Energie Osterreich GMBH. Al treilea contract a fost semnat pentru mentenanţa celor 44 de turbine şi tot cu Gamesa Eolica.

Toate aceste contracte vor fi probabil reziliate. Sorgenia a mai renunţat la patru proiecte eoliene în lunile trecute, unul din Vaslui şi trei din Constanţa, despre care Energy Report a scris pe larg la vremea respectivă. Cauzele invocate pentru care italienii nu mai investesc în proiectele eoliene se păstrează exact aceleaşi.

“Suma stimulentelor oferite în România pentru centralele electrice eoliene a fost redusă treptat de către legiuitor, determinând considerarea investiţiei în acest sector ca fiind mai puţin atractivă”, spun italienii în documentel în care renunţau la proiecte.

Gigantul italian Sorgenia are afaceri care au depăşit două miliarde de euro în anii din urmă şi capacităţi instalate de peste 5.100 MW precum şi multe proiecte de energie regenerabilă în pregătire.

Tag Cloud