Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Lecția germană: efectele negative ale subvențiilor pentru regenerabile sunt greu de înlăturat

Lecția germană: efectele negative ale subvențiilor pentru regenerabile sunt greu de înlăturat

Germania regenerabile

Tranziția Germaniei la energia regenerabilă a presat până aproape de limită cea mai mare economiei a Europei, iar politicile publice trebuie să se concentreze pe sprijinirea celor mai ieftine surse regenerabile de curent electric, pentru a ține costurile sub control și a nu risca erodarea sprijinului popular pentru energia verde, a declarat ministrul german al Economiei și Energiei, Sigmar Gabriel.

Declarația a fost făcută la o conferință pe teme energetice, cu ocazia căreia ministrul a oferit primele detalii publice cu privire la planul de reformare a subvențiilor de stat pentru energia regenerabilă al cabinetului său, subvenții care îi costă pe consumatorii germani, casnici și industriali, 24 de miliarde de euro pe an.

Pe de altă parte, calculele efectuate de compania de consultanță McKinsey arată că guvernul nu prea poate face mare lucru pentru a reduce pe termen scurt costurile acestor subvenții, suportate de consumatori.

Asta pentru că, din cauză că subvențiile de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile sunt acordate pe baza unor contracte pe termen lung, aceste subvenții nu pot fi reduse sau desființate decât pentru proiectele regenerabile noi. McKinsey a calculat că, și în cazul în care nu ar mai apărea nici un proiect nou de acest tip, facturile de curent electric din Germania ar scădea extrem de puțin, nesemnificativ.

Și "fosilele" vor subvenții

Ministrul a spus că va demara discuții și negocieri cu marile companii de utilități deținătoare de centrale electrice pe bază de gaze naturale și alți combustibili fosili, companii care cer guvernului de la Berlin să primească și ele subvenții de stat, care să le acopere costurile de menținere în funcțiune ale acestor capacități instalate, a căror viabilitate economică a fost grav afectată de avântul surselor regenerabile de energie.

Acestea își permit să vândă energia produsă mult mai ieftin decât centralele clasice tocmai pentru că le sunt subvenționate costurile, prin tarife suplimentare impuse consumatorilor, peste prețul en-gros de piață al energiei. Pe de altă parte, cu cât sporește cantitatea de energie regenerabilă preluată de rețele, cu atât este nevoie de mai multe capacități instalate clasice pentru echilibrarea sistemului, din cauza intermitenței centralelor eoliene și solare.

"Pentru o tranziție sigură la energia regenerabilă, nu este suficient doar succesul economic, ci avem nevoie și de sprijinul populației. Și îl vom pierde, din cauza majorării tarifelor la curent electric. Economia și-a atins limita de suportabilitate", a punctat ministrul Sigmar Gabriel.

Gabriel a mai promis să apere interesele Germaniei în contextul în care UE a declanșat o investigație cu privire la faptul că statul german scutește circa 2.300 de întreprinderi industriale mari consumatoare de energie de plata subvențiilor pentru energia regenerabilă. Această politică a atras oprobriul Comisiei Europene, care a amenințat Germania cu declanșarea unei proceduri de infringement.

Pun Europa la punct

"Europa nu este o insulă izolată. Țintele europene cu privire la schimbările climatice nu trebuie să afecteze negativ industriile care consumă intensiv energie și care, altfel, ar fi competitive pe plan internațional. Germania a finanțat, în beneficiul întregii Europe, avansul experienței cu privire la energia regenerabilă, însă aceste costuri trebuie să fie suportabile pentru economia noastră. Țara noastră a făcut foarte multe pentru dezvoltarea Europei", a subliniat ministrul.

Unii producători de energie din surse convenționale, afectați de tratamentul preferențial acordat de stat industriei regenerabile, au făcut lobby intens pentru a le fi subvenționate costurile de menținere în funcțiune a capacităților instalate de generare de curent electric pe bază de gaze naturale sau cărbune. De exemplu, E.ON și RWE și-au închis sau suspendat o serie de centrale electrice, acuzând guvernul că subvenționarea producției de energie din surse regenerabile le-a afectat viabilitatea economică.

Ministrul Gabriel spune că este împotriva subvenționării centralelor electrice pe bază de combustibili fosili, întrucât costurile acestor subvenții ar fi mult prea mari, dar s-a arătat deschis la găsirea și negocierea unor soluții mai degrabă regionale și la o scară mult mai mică pentru prevenirea pierderilor de capacități instalate convenționale.

Ministerul german al Economiei și Energiei va încerca să limiteze subvențiile plătite operatorilor de parcuri eoliene terestre noi la maximum 0,09 euro/KWh în 2015 și să limiteze instalarea de capacități instalate regenerabile noi la circa 2.500 de MW pe an, nivel al creșterii egal cu cel de anul trecut, cel mai mare din 2003 încoace.

Nu se vor vedea efecte pe termen scurt

Potrivit planurilor elaborate de guvernul de la Berlin, Germania va tăia cu circa o treime, până în 2015, tariful subvenționat, garantat peste nivelul prețurilor din piață și suportat de consumatorii de electricitate, pe care îl primesc producătorii germani de energie din surse regenerabile, de la 17 eurocenți/KWh în prezent la 12 eurocenți/KWh.

Mai mult, se vrea concentrarea pe cele mai ieftine forme de energie regenerabilă, ministrul Gabriel precizând că se va renunța cu totul la subvenționarea generării de electricitate pe bază de biomasă, considerată prea scumpă.

Pe de altă parte, calculele efectuate de compania de consultanță McKinsey arată că guvernul nu prea poate face mare lucru pentru a reduce pe termen scurt costurile acestor subvenții, suportate de consumatori.

Asta pentru că, din cauză că subvențiile de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile sunt acordate pe baza unor contracte pe termen lung, aceste subvenții nu pot di reduse sau desființate decât pentru proiectele regenerabile noi. McKinsey a calculat că, și în cazul în care nu ar mai apărea nici un proiect nou de acest tip, facturile de curent electric din Germania ar scădea extrem de puțin, nesemnificativ.

Tag Cloud