Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Soarele nu răsare chiar pe orice stradă. Unii investitori încep să renunţe la afacerile fotovoltaice

Soarele nu răsare chiar pe orice stradă. Unii investitori încep să renunţe la afacerile fotovoltaice

panou solar distrus

Proiectele fotovoltaice au demarat mai târziu decât cele eoliene în România. Pe ambele segmente însă există mulţi chemaţi dar puţini aleşi. Mai precis, dacă ar fi să fie duse la bun sfârşit toate proiectele, până la faza teoretică de punere în funcţiune, nu ar avea loc toate în reţea.

Aşa se face că unele se vor pierde inevitabil pe drum. Iar dacă deocamdată, numărul celor care renunţă la afacere este încă redus, în scurt timp, acest fenomen va lua amploare.

Până la punerea în funcţiune este însă o cale lungă. În primă instanţă, o piedică în ducerea la bun sfârşit a unui proiect sunt birocraţia autorizaţiilor şi avizelor dar şi absenţa creditării. La acestea s-a adăugat în ultima perioadă însă şi amânarea acordării de certificate verzi. Toate acestea la un loc pot avea în mod clar rolul de a-i descuraja pe unii investitori, fie aceştia mai mari sau mai mici.

Iar dacă Energy Report a dat zilele trecute exemplul a cinci proiecte eoliene care s-au desfiinţat, ca urmare a dificultăţii creditării şi a concurenţei din regiunea Dobrogei, vom vorbi acum şi despre desfiinţarea unor proiecte fotovoltaice.

Ne vom limita la exemplul mai recent a trei firme din Argeş, Fructigena Fotovoltaic, YLA Solar Fotovoltaic şi Lavian Fotovoltaic, firme care s-au înfiinţat abia la începutul anului. Dacă la începutul anului încă nu era sigură amânarea certificatelor verzi, acest lucru a devenit deja lege în această vară. Chiar dacă astfel de proiecte pot fi aduse pe profit şi cu un număr mai redus de certificate verzi, unor investitori nu le place riscul şi nici profiturile obţinute în timp.

Astfel că, acţionarii celor trei firme au decis la sfârşitul lunii iulie să le desfiinţeze, mai precis, au hotărât să treacă la dizolvarea şi lichidarea simultană a acestora. Firmele ar fi urmat să producă energie în localitatea Costeşti din judeţul Argeş, localitate unde mai are două proiecte de panouri solare firma cehă Solek Group, proiecte cu o putere nominală de 2-3 MWp, cu mare parte din aprobări obţinute, aflate la stadiul ready to build.

Tag Cloud