Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Cat de eficiente sunt investitiile in eficienta energetica?

Cat de eficiente sunt investitiile in eficienta energetica?

shutterstock 114162946

Investitiile in energii regenerabile si eficienta energetica au devenit o moda in ultimii ani. In urma presiunii ONG-urilor care lupta impotriva poluarii, dar si a avertizarilor cercetatorilor cum ca vom ramane fara resurse, s-a deschis robinetul finantarii publice pentru astfel de proiecte.

Potrivit unui raport al Curtii Europene a Auditorilor, publicat in ianuarie 2013, doar prin Fondul de Coesiune, Uniunea Europeana a cheltuit peste 5 miliarde de euro din 2000 incoace, pe proiecte de eficienta energetica. La 12 ani de la demararea initiativei, un raport al Curtii Europene a Auditorilor arata ca s-au finantat proiecte a caror amortizare ar dura, in medie, 50 de ani, mult peste durata de viata a echipamentelor si chiar a cladirilor. S-au identificat chiar si proiecte care ar trebui sa fie exploatate 150 de ani pentru a acoperi investitia.

"Conceptul cost-beneficiu, cea mai buna reprezentare a raportului dintre resursele utilizate si rezultate nu a fost un factor determinant pentru modul in care Statele Membre au alocat finantarea catre proiecte si masuri de eficientizare energetica", se arată în Comunicatul auditorilor.

Auditul a vizat proiectele finantate din fonduri europene din Cehia, Italia si Lituania, tarile care au primit cele mai mari sume din Fondul de Coeziune pentru proiecte de eficientizare energetica.

Tag Cloud