Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Dan Ioan Popescu vinde microhidrocentralele Tomşani. Vrea peste 5,5 mil. €

Dan Ioan Popescu vinde microhidrocentralele Tomşani. Vrea peste 5,5 mil. €

dip

 

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), care este controlat conform ultimelor informaţii de fostul ministru Dan Ioan Popescu, a hotărât într-o AGOA recentă, cu unanimitate de voturi din totalul drepturilor de vot prezente, vânzarea MHC Tomşani 1-3 cu un preţ minim de 5,5 milioane de euro, indică o hotărâre recentă a companiei, consultată de Energy Report.

Adunarea acţionarilor a împuternicit Consiliul de Administraţie, al cărui preşedinte este Dan Ioan Popescu (fostul ministru al Economiei în guvernarea Năstase), să negocieze şi să semneze actele în vederea vânzării.

Microcentralele de la Tomşani au fost supuse în ultimele luni unui amplu proces de retehnologizare, împreună cu microhidrocentralele Novaci 2-5.

Amintim tot aici că ISPH a hotărât în vară să ia un credit de până la 6 milioane de lei de la BRD, garantând în acest sens tocmai cu terenurile şi microhidrocentralele Tomşani 1-3 din Vâlcea.

Institutul s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Interesant e că multe dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

În plus, începând din timpul guvernării Năstase până la guvernarea Tăriceanu, în scandalul retehnologizării Porţilor de Fier 1 şi 2 prin încredinţare directă, tot ISPH a fost implicat, pe partea de proiectare. De altfel, ISPH a efectuat şi un studiu de fezabilitate pentru Hidro Tarnița.

Ca scurt istoric, amintim că ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).

 

Tag Cloud