Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Guvernul a elaborat strategiile de privatizare prin Bursa pentru Electrica si CE Hunedoara

Guvernul a elaborat strategiile de privatizare prin Bursa pentru Electrica si CE Hunedoara

Ministerul Economiei

Guvernul isi propune, in urma negocierilor cu FMI, sa privatizeze prin listare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) societatea de distributie a energiei electrice Electrica SA Bucuresti pana la finalul lunii noiembrie a acestui an si sa semneze pana la sfarsitul lunii aprilie 2013 contractul de consultanta juridica si de tranzactie pentru privatizarea similara a Complexului Energetic Hunedoara, se arata in doua proiecte de hotarari de Guvern de aprobare a strategiilor de privatizare ale celor doua societati, date publicitatii pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, capitalul social al Electrica SA Bucuresti va fi majorat cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% comparativ cu capitalul social existent, iar ulterior va fi initiata o oferta publica primara de vanzare de actiuni, prin metode specifice pieţei de capital, prin care sa fie vandut întregul pachet de acţiuni nou emise.

In prezent, capitalul social al Electrica SA Bucuresti este de peste 2 miliarde de lei, societatea fiind controlata in proportie de 100% de catre Ministerul Economiei.

In urma negocierilor cu FMI; Guvernul s-a angajat sa semneze pana in aprilie 2013 contractul de de consultanta juridica si de tranzactie pentru privatizarea Electrica SA, obiectivul asumat fiind ca privatizarea sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii noiembrie 2013.

Guvernul mentioneaza ca suma incasata ca urmare a privatizarii va fi utilizata pentru asigurarea resurselor necesare derularii programului investitional al Electrica SA, care cuprinde cresterea gradului de siguranta al instalatiilor de distributie, dezvoltarea si modernizarea retelei electrice, precum si optimizarea functionarii instalatiilor electrice.

Privatizare sau insolventa la Hunedoara

Guvernul isi propune, de asemenea, ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2013 sa semneze contractul de consultanta juridica si de tranzactie pentru privatizarea prin listare la BVB a Complexului Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a fost format in octombrie 2012 prin fuziunea termocentralelor Mintia si Paroşeni cu patru mine de carbune ale Companiei Nationale a Huilei.

„Societatea Comerciala Complexul Energetic Hunedoara SA asigura aproximativ 5% din productia de energie electrica a Romaniei, avand o putere instalata existenta de 1.435 MW si fiind singurul mare producator de energie electrica din zona de centru şi nord-vest a tarii”, arata Guvernul.

In prezent, societatea are un capital social de 203,39 milioane lei, controlat in proportie de 100% de catre statul roman, prin Ministerul Economiei.

Strategia de privatizare propusa de Guvern este similara cu cea de la Electrica SA, respectiv majorare de capital cu 105% si vanzarea intregului pachet de actiuni nou-emise la BVB, banii obtinuti urmand sa fie utilizati pentru investitii.

„Obiectivele de investitii de maxima urgenta insumeaza aproximativ 84 milioane euro si vizeaza achizitionarea de instalatii de desulfurare a gazelor de ardere aferente Grupului energetic nr. 3 si Grupului energetic nr. 4 din cadrul Centralei Termoelectrice Deva si asigurarea de capacitati noi de depozitare a zgurii si cenusii pentru Termocentrala Paroseni”, se spune in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.

Pe de alta parte, in ultima scrisoare de intentie semnata de Guvern cu FMI se mentioneaza ca, daca procesul de privatizare al CE Hunedoara va esua, societatea va intra in insolventa.

Tag Cloud