Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Romgaz continuă să aprovizioneze cu gaze Electrocentrale Galați, deși societatea a intrat în insolvență

Romgaz continuă să aprovizioneze cu gaze Electrocentrale Galați, deși societatea a intrat în insolvență

CET Galati

Romgaz a semnat cu Electrocentrale Galați, producătorul de energie termică ce alimentează populația și firmele din municipiul Galați și furnizor de bază al Arcelor Mittal care a intrat de curând în insolvență, un contract de vânzare de gaze naturale în valoare estimată de 11,897 milioane lei TVA inclus, pentru aprovizionarea societății gălățene în luna iulie a acestui an, potrivit datelor Bursei de Valori București (BVB).

Într-un anunț remis BVB, producătorul de gaze controlat de statul român precizează că, potrivit contractului, plata trebuie făcută în termen de 30 de zile de la data emiterii facturii, iar penalitățile de întârziere sunt stabilite la 0,05% pe zi.

Romgaz a mai semnat un contract de vânzare de gaze naturale și cu Termo Calor Confort SA, operatorul de energie termică controlat de Consiliul Local Pitești. Contractul este în valoare estimată de 12,141 milioane lei TVA inclus și este destinat aprovizionării societății piteștene în intervalul august-decembrie 2014.

Spre deosebire de contractul încheiat cu Electrocentrale Galați, cel cu Termo Calor Confort SA din Pitești prevede plata în avans a gazelor livrate, urmând a se emite factură de regularizare scadentă în 30 de zile de la data emiterii. Penalitățile de întârziere au fost stabilite la 0,5% pe zi, fiind astfel de 10 ori mai mari decât cele stipulate în contractul cu Electrocentrale Galați.

Restanțe mari

Pe 24 iunie, Romgaz anunța că Tribunalul Galați a aprobat pe 16 iunie intrarea în insolvență a Electrocentrale Galați, precizând că societatea gălățeană se află între primii 5 clienți ai SNGN Romgaz SA din punct de vedere al volumelor de gaze livrate.

Termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanțelor de către creditori este 28 iulie 2014, cel pentru comunicarea tabelului preliminar al creanțelor este 28.08.2014, iar cel pentru comunicarea tabelului definitiv al creanțelor – 28.09.2014. Adunarea Creditorilor va avea loc în data de 6.10.2014, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar Maestro SPRL din Constanța.

Cu o zi înainte, Romgaz anunțase, tot la Bursă, că a încheiat, în iunie, un contract de vânzare de gaze către Electrocentrale Galați, în valoare estimată de 11,144 milioane lei TVA inclus, pentru aprovizionarea societății în luna iunie a acestui an.

Recent, oficialii Romgaz au declarat că Electrocentrale Galați era, la 31 martie 2014, unul dintre cei mai mari datornici la producătorul de gaze naturale controlat de statul român, cu datorii totale de circa 104 milioane lei.

Cel mai mare restanțier la Romgaz este grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu facturi neplătite la gaze în valoare totală de 220 milioane lei la finalul primului trimestru al anului, au precizat cei de la Romgaz.

În februarie anul acesta, Romgaz a dat în judecată un alt mare restanțier la plata gazelor, Electrocentrale București (ELCEN), pentru recuperarea unei creanțe de 240,3 milioane lei (circa 50 milioane euro).

Esențială pentru Arcelor Mittal

Electrocentrale Galați are o putere instalată de 535 MW și alimentează cu energie termică, sub formă de abur tehnologic și apă fierbinte, consumatorii urbani și industriali din municipiul Galați, livrând, în plus, energie electrică în Sistemul Energetic Național (SEN). Centrala este localizată pe platforma combinatului siderurgic Arcelor Mittal.

Potrivit Mediafax, în iulie anul trecut, cei de la Arcelor Mittal au cerut Guvernului, printre altele, menţinerea în funcţiune a furnizorului de abur Electrocentrale Galați.

Astfel, într-un document oficial privind conținutul negocierilor dintre Guvern și Arcelor Mittal, se arăta că cei de la Arcelor Mittal au cerut găsirea unei soluții pentru ca unitatea să furnizeze energie pe termen lung la platforma industrială Galaţi, riscul potenţial luat în calcul fiind faptul că centrala, care înregistra, la acea dată, datorii de aproape 100 milioane euro faţă de Romgaz, ar intra în faliment, ceea ce ar conduce la o potenţială oprire a livrării aburului către fabrica de oxigen de pe platforma Arcelor Mittal din Galaţi, ceea ce ar conduce la oprirea tuturor operaţiunilor.

Pentru a evita o astfel de situaţie, se arăta în document, OPSPI a intervenit şi a solicitat companiei de stat Romgaz să dispună măsuri pentru "reconsiderarea" creanţelor pe care le deţine la CET Galaţi, în cuantum de aproximativ 97 milioane euro. Soluţia potenţială identificată era conversia creanţei Romgaz în acţiuni şi majorarea capitalului social al CET Galaţi cu această creanţă, operaţiune în urma căreia Romgaz urma să devenină acţionar majoritar la această societate, alături de Electrocentrale Grup.

Scărpinat juridic invers

"În aceste condiţii, CET Galaţi ar utiliza gazul furnizat de către Romgaz încadrându-se în prevederile HG 870/2012, care specifică exceptarea producătorilor de energie electrică care utilizează gaze naturale din producţia internă de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE. În continuare, ArcelorMittal ar putea participa cu aport de capital pentru retehnologizarea unui/unor grupuri care să asigure creşterea eficienţei centralei şi va încheia un contract prin care CET Galaţi va putea vinde direct energia electrică către combinat", se arăta în document.

Simulările deja efectuate pentru această operaţiune relevau că s-ar ajunge astfel la un preţ de producţie al energiei electrice de aproximativ 285 lei/MWh comparativ cu 320 lei/MWh la data respectivă, respectiv o reducere cu circa 11%.

În document se mai afirma că, în acea perioadă, Romgaz a solicitat Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) elaborarea unui studiu privind reconsiderarea creanţelor la CET Galaţi, urmând ca Guvernului să îi fie înaintat spre aprobare un memorandum privind problema CET Galaţi.

Tag Cloud