Exportatorii de energie vor fi scutiți de taxa pentru cogenerare
- Detalii
- Publicat în 25 March 2014
Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată, a declarat, în Parlament, premierul Victor Ponta. El a apreciat că eliminarea taxei de cogenerare va încuraja exportul de electricitate pe piaţa regională.
"Guvernul va pune, miercuri, în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională", a spus Ponta.
"Exportăm şi mi-aş dori să exportăm, având în vedere capacitatea instalată, şi mai multă energie electrică, mai ales că sunt probleme în funcţionarea complexurilor energetice, care uneori, chiar au investit foarte mult în scăderea costurilor de producţie, nu pot să intre în sistem când e apă prea multă sau bate vântul prea tare. Şi mi-aş dori nu numai să îi încurajez verbal, ci să încurajez exportul de energie electrică din România şi prin măsuri concrete. Din acest motiv, luni voi lansa în dezbatere publică o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pe exportul de energie electrică, mai ales că România urmează să se conecteze în lunile următoare la zona Central-europeană, să îşi cupleze piaţa de energie electrică cu piaţa din Ungaria, Cehia, Slovacia şi, probabil, cu piaţa din Polonia", a declarat, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Acesta a precizat că, din calculele făcute, eliminarea acestei taxe nu va duce la nicio creştere a facturilor pentru populaţie şi pentru ceilalţi operatori economici, până la finele acestui an.
A crescut cantitatea exportată taxată
"Eliminarea acestei taxe, din calculul pe care îl avem, nu va duce la nicio creştere pentru populaţie sau pentru ceilalţi operatori economici până la sfârşitul acestui an. Este un calcul pe care l-am făcut cu colegii de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r). Cred că această măsură este foarte benefică pentru sectorul energetic românesc. O voi propune, voi organiza dezbatere publică aproximativ o lună şi, în funcţie de comentariile pe care le vom primi, ulterior vom lua decizia corespunzătoare. Însă cred că trebuie să încurajăm nu numai verbal, nu numai declarativ, ci prin acţiuni şi politici ca România să devină un jucător regional pe zona de energie electrică, acolo unde avem o capacitate instalată mult superioară consumului nostru din acest moment", a subliniat ministrul.
În prezent, taxa de cogenerare este datorată atât de consumatori, cât și de furnizorii care exportă energie electrică. Contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență a fost redusă, de la 1 ianuarie 2014, cu 20,43%, de la 0,02310 lei/kWh la 0,01838 lei/kWh, potrivit unui Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2013.
Cantitatea de energie electrică facturată consumatorilor finali, inclusiv cea consumată de furnizori și producători în regim de autofurnizare/autoconsum, la care s-a aplicat contribuția de cogenerare, s-a redus cu 3,2% anul trecut, de la 46.450 la 44.930 GWh. În schimb, cantitatea de energie electrică exportată la care s-a aplicat contribuția de cogenerare a crescut, în 2013, cu 77%, de la 1.108 la 1.959 GWh.
Majorare în 2013
Suma totală reprezentând contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență (cumulat, consumatori plus exportatori) a crescut cu 15,5% anul trecut, la 1,072 miliarde lei, față de 928,87 milioane lei în 2012, ca urmare a majorării de către stat a bonusurilor acordate producătorilor beneficiari ai schemei de sprijin. Pentru anul 2013, acest bonus a fost stabilit la 0,0231 lei/KWh, în creștere cu 25% față de cel aferent anului 2012, de 0,0185 lei/KWh.
Schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă a instituit un mecanism de sprijin prin care se urmăreşte acoperirea diferenţei dintre costul producerii energiei în cogenerare de înaltă eficienţă şi preţul de vânzare al acesteia. În baza schemei de ajutor propuse, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare primesc lunar, pentru fiecare unitate de energie electrică (exprimată în MWh) produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în reţelele electrice ale Sistemului Energetic Naţional, o sumă de bani denumită “bonus”
Valoarea bonusurilor ce se acordă anual este stabilită de ANRE pe perioada de acordare a schemei şi are în vedere analiza costurilor activităţii de producere în cogenerare de înaltă eficienţă şi a veniturilor rezultate din vânzarea energiei electrice produse în cogenerare şi a energiei termice produse în cogenerare.
Exporturile și-au revenit anul trecut
România a exportat anul trecut o cantitate de energie de 4,7 TWh, echivalent cu 8,5% din întreg consumul naţional, în timp ce importurile de energie au fost de doar 2,7 TWh, sau 4,8% din consumul total, ca urmare a anului hidrologic bun și a producției mari a centralelor eoliene, potrivit datelor privind schimburile de electricitate compilate de Reţeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport al Energiei (ENTSO-E).
Cu un an înainte, însă, în 2012, în România s-a importat o cantitate de energie de circa 1,402 TWh și s-au exportat 1,149 GWh, potrivit raportului pe anul trecut al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Comparativ cu anul 2011, importul a crescut cu circa 35%, în timp ce exportul a scăzut cu mai mult de 61%, atât cel realizat de furnizorii concurenţiali, cât și cel al Hidroelectrica, din cauza deficitului de energie înregistrat de-a lungul anului, România fiind în 2012, spre deosebire de anul anterior, importator net de energie, se mai afirmă în documentul citat.
Principalele cauze ale prăbușirii exportului românesc de energie electrică în 2012 au fost legate de Hidroelectrica, respectiv cele două stări de forță majoră instituite anul trecut ca urmare a secetei, precum și intrarea în insolvență a producătorului hidro.