Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Guvernul a aprobat vânzarea pe bursă a 10% din Nuclearelectrica. Constantin Niţă vrea un preţ mare aşa că aminteşte de… Fukushima

Guvernul a aprobat vânzarea pe bursă a 10% din Nuclearelectrica. Constantin Niţă vrea un preţ mare aşa că aminteşte de… Fukushima

nuclearelectrica

Hotărârea de Guvern privind strategia de privatizare a companiei Nuclearelectrica, mai precis vânzarea pe bursă a 10% din companie prin majorarea capitalului social, a fost aprobată miercuri, în şedinţa Executivului. “Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, care este undeva la 2,5 miliarde de lei şi ceea ce putem obţine, în condiţiile în care, aşa cum bine ştiţi, energia nucleară nu este foarte simpatizată, să spun aşa, în ghilimele, de către investitori. Ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima”, a declarat astăzi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Mulţi specialişti susţin că sectorul nuclear reprezintă viitorul în energie. Există alţii care îi contrazic. Cert este că în funcţie de sursele de energie cu care lucrează, între companiile energetice există un adevărat război de lobby pe toate planurile, în politică, în media şi în alte sectoare. Din acest punct de vedere măcar, este “normal” să se uite că în cazul vechilor reactoare japoneze (construite înainte ca tzunami să fie o ameninţare serioasă), clădirile reactoarelor de la Fukushima sunt printre puţinele care au rămas în picioare în zonă după cutremurul de pe fundul oceanului. Simplu spus, s-a vorbit doar despre consecinţele cutremurului asupra reactoarelor nucleare şi deloc despre pagubele imense ale cutremurului în oraşele din regiune. De cutremurul japonez au avut de profitat din plin şi energiile regenerabile care, cel puţin în Europa, au fost încurajate de deficitul de imagine, cel puţin temporar, al energiei nucleare. Asta deşi  centralele nucleare sunt singura sursă care are o mare putere instalată fără ca să emită… gaze cu efect de seră.

Revenind, Nuclearelectrica este una dintre cele mai valoroase companii româneşti de stat, cu afaceri de 1,65 miliarde de lei anul trecut şi un profit net de 34,5 milioane de lei. Produce a cincea parte din necesarul de energie al ţării. Compania este profitabilă şi poate fi şi pe viitor, măcar pentru faptul vinde energie ieftină, spre deosebire de regenerabile sau de minele româneşti nemodernizate. Nu trebuie uitat nici că România a precizat în Strategia Energetică 2011-2035 că va continua programul său nuclear.

E greu de estimat ce preţ se va obţine pe cele 10% din acţiuni. Cu totul altfel ar sta însă lucrurile dacă, în mod firesc, energia s-ar cumpăra de la cine vinde mai ieftin. Într-o astfel de situaţie, valoarea unor companii precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica ar putea fi mult mai mare. Vorbim însă de o piaţă reglementată. “O estimare, sigur, poate să fie în jurul a, ce ştiu eu, 300-350 de milioane de lei, cam ăsta ar putea să fie maximul posibil, pe care noi am putea să-l luăm”, a declarat Constantin Niţă. Numărul total de acţiuni oferite este de 25.368.236, a mai precizat ministrul.

Firma este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul deţinând 90,28% din acţiuni iar Fondul Proprietatea, 9,72%.

Tag Cloud