Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed10042023

Last updateWed, 22 Feb 2023 7pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Rusia își consolidează hegemonia nucleară; Cel mai mare consumator, SUA, produce doar 3% din uraniul furnizat la nivel global

Rusia își consolidează hegemonia nucleară; Cel mai mare consumator, SUA, produce doar 3% din uraniul furnizat la nivel global

ROSATOM

În războiul global pentru supremația energetică, Rusia a înregistrat o victorie asupra Statelor Unite. Dacă SUA se concentrează pe exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, Rusia rămâne fidelă hidrocarburilor clasice și, mai nou, își intensifică activitatea pe o nișă care, de la dezastrul de la Fukushima, este ignorată de puterile economice occidentale: energia nucleară.

Compania națională de energie nucleară a Rusiei, Rosatom, a semnat recent un acord pentru a construi opt reactoare noi în Africa de Sud. După ce toate acestea vor deveni operaționale, capacitatea nucleară din Africa de Sud va crește mai mult de șase ori - de la 1,8 gigawati (GW) la 11,4 GW în următorii 15 ani.

Rusia va contribui la dezvoltarea în întregime a sectorului energiei nucleare din Africa de Sud, iar statul african va fi folosi combustibil nuclear exclusiv rusesc.

Contractele semnate în Africa de Sud fac parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei (implict a Rosatom), în ultimul timp fiind semnate mai multe astfel de contracte și în alte state, precum Finlanda, Turcia, Ucraina, sau Marea Britanie, strategie menită a impune o dominație a fostului stat sovietic în domeniul nuclear.

Rosatom construiește 9 reactoare în Rusia și 20 în străinătate

Pe teritoriul său, Rusia construiește nouă reactoare nucleare, dintre care trei urmează să fie puse în funcțiune în acest an, potrivit directorului general al Rosatom, Serghei Kiricenko.

În prezent, Rusia are în funcțiune 33 de reactoare în zece centrale, iar acestea furnizează 16% din electricitatea produsă în total în țară, dintre care doar 30% este destinată părții europene.

Numeroase reactoare rusești datează din anii '70 și mai ales de la începutul anilor '80, adică din ani anteriori catastrofei de la Cernobâl (1986), în Ucraina.

Kiricenko a mai precizat că, în afară de cele nouă reactoare, Rusia construiește altele 20 în străinătate și poartă negocieri pentru construirea altor 40.

"După Fukushima, ne-am dublat comanda în contextul scăderii pieței", a subliniat directorul Rosatom.

Rosatom construiește centrale nucleare în țări precum Bangladesh și Iran.

EstimatedWorldEnrichmentCapacity

Rusia împrumută Ungaria cu 10 miliarede de euro, pentru finanțarea a două reactoare

De altfel, Rusia folosește orice mijloc pentru a-și mări influența în acest domeniu. Recent, Rusia a anunțat că ar putea împrumuta Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanțarea construcției a două reactoare noi la centrala nucleară din apropierea orașului Paks, potrivit unei înțelegeri între premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.

Cele două reactoare ar urma să fie construite de Rosatom. Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor după o întrevedere cu Orban la reședința sa din apropierea Moscovei.

Cele două guverne discută, încă, termenii unui împrumut, a afirmat ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov.

Rusia va finanța 80% din construcția a două reactoare în Ungaria de câte 1.200 de MW sub forma unui împrumut pe 30 de ani la dobândă mai redusă decât cea disponibilă pe piața financiară, a declarat la Budapesta șeful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Construcția reactoarelor este estimată să dureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge până la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renunțat la intenția de a organiza o licitație pentru atragerea de investitori după ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Controlul resurselor, utilizat în scop politic

Potrivit Bloomberg, Putin se folosește de controlul asupra resurselor energetice pentru a-și întinde sfera de influență în afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice.

În decembrie, Putin s-a angajat să acorde un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum și o reducere a prețului perceput la livrările de gaze naturale. De asemenea, președintele rus a promis un împrumut de până la 2 miliarde de dolari Belarusului.

WorldProductionofUranium1

SUA produc doar 3% din uraniu, deși sunt cele mai mari consumatoare 

Însă miza este mult mai mare, iar ținta sa este SUA. Rusia și fostele națiuni sovietice controlează deja aproape jumătate din sursele de aprovizionare cu uraniu din lume, iar Rusia singură deține mai mult de jumătate din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului.

Statele Unite, în schimb, controlează doar 3% din producția de uraniu la nivel mondial și mai puțin de 15% din capacitatea de îmbogățire a acestuia, în pofida faptului că sunt cele mai mari consumatoare de uraniu din lume.

Una din cinci gospodării din SUA se alimentează cu energie nucleară, ceea ce face ca SUA să importe în prezent mai mult de 90% din uraniul necesar pentru reactoarele sale nucleare.

O accentuare a hegemoniei ruse în acest domeniu ar putea scumpi uraniul, de nivelul actual de 34,50 dolari /lb, remarcă Casey Research.

Tag Cloud