Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Renasterea carbunelui in Europa - rezultatul boom-ului gazelor de sist, al suprareglementarii si al calcului economic

Renasterea carbunelui in Europa - rezultatul boom-ului gazelor de sist, al suprareglementarii si al calcului economic

20130204 - Renasterea carbunelui

Boom-ul inregistrat de exploatarea gazele de sist in Statele Unite ale Americii (SUA) are efecte colaterale surpinzatoare pe continentul european, care a devenit din ce in ce mai dependent de utilizarea carbunelui de catre companiile de utilitati autohtone, in pofida politicilor ecologiste extrem de ambitioase ale birocratilor de la Bruxelles menite a reduce emisiile de carbon.

Motivul: revolutia tehnologica implementata in SUA a impins primavara trecuta pretul gazelor naturale de pe Noul Continent la minimul ultimilor zece an, ceea ce a incurajat trecerea generatoarelor de electricitate de pe carbune pe gaz. Si cum nu era dorit acasa, carbunele produs in SUA si-a gasit cerere pe Batranul Continent, unde situatia este contrara. Carbunele a inlocuit gazul, mai scump in Europa, ca principal combustibil utilizat de catre marile companii energetice europene. Interesant este ca, atat CNN, cat si Financial Times, arunca responsabilitatea pe industria gazelor de sist, subliniind ca acesta este efectul pervers al noii tehnologii, si nu pe umerii reglementatorilor europeni si a lobby-ului efectuat de industrii “verzi”, care au marele defect de a scumpi artificial energia. in fond, tot ce a reusit industria gazelor de sist a fost ieftinirea unor produse, fapt ce a condus la realocarea mai eficienta a resurselor.

Economie aplicata

Cu toate acestea, mai multi experti sunt sceptici cu privire la viitorul carbunelui in industria energetica europeana. Agentia Internationala de Energie sustine ca cererea europeana, chiar daca in crestere, va atinge cat de curand un varf, urmand ca pana in 2017, ea sa coboare la nivelul inregistrat inainte de 2011. Nici macar sustinatorii cei mai interesanti in utilizarea carbunelui, precum Milton Catelin, presedintele Asociatiei Interationale a Carbunelui, nu cred ca avantul luat in prezent de carbune este un fenomen de lunga durata: “Nu interpretam acest fenomen drept o renastere a carbunelui. Este pur si simplu economie aplicata”, sustine acesta.

Scepticii carbunelui considera ca nu va trece mult pana cand acesta va fi inlocuit de noile tehnologii, solara si eoliana, iar termocentralele invechite inchise. in plus, potrivit CNN, retehnologizarea acestora sau constructia unora noi mai eficiente si mai putin poluante este ingreunata de lobby-ul din ce in ce mai agresiv al opozitiei ecologiste si de incertitudinile de la nivel reglementator, in specila in Germania.

Potrivit cifrelor Fundatiei Ecologiste Europene, in 2008 companiile de utilitati aveau in plan constructia a 112 termocentrale. Numai doua dintre acestea au fost realizate, in timp ce an cazul altor 73, planurile au fost abandonate.

SUA exporta emisiile de carbon in Europa

Pe termen lung insa, actuala evolutie a carbunelui va intra in conflict cu politica de mediu a UE, care a impus reducerea cu 20% a emisiilor de carbon inregistrate in 1990 pana in 2020. Asa se explica subventiile din ce in ce mai ridicate acordate producatorilor de energie alternativa, care insa a condus la majorare preturilor la energie pe batranul Continent. si aici intra in scena ceea ce Catelin numea economie aplicata. in prezent, evolutia preturilor de pe cele doua piete, europeana si americana, joaca in favoarea carbunelui. Exporturile de carbune din SUA in Europa s-au majorat cu 29% anul trecut. Supraoferta rezultata si reducerea cererii din partea Chinei a condus la o reducere a pretului carbunelui de la 130 de dolari pe tona in martie 2011 la 86 de dolari in prezent. Acest fenomen s-a suprapus pe o micsorare a pretului certificatelor de emisii de carbo pe piata europeana si pe o majorare a pretului gazului natural in UE.

Drept urmare, asociatia producatorilor de electricitate din Germania a raportat o reducere a productiei de energie electrica pe baza de gaze cu 13 miliarde kWh, echivalentul a 16%, in timp ce centralele pe carbune au inregistrat o crestere egala in cantinatea produsa, echivalent cu o evolutie pozitiva de 5%.

“Economia ne spune sa ardem carbune mai degraba decat gaze”, este concluzia lui Andrew Horstead, analist de risc la Utilyx, o firma de consultanta din domeniu.

Tag Cloud