Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica, IPO cu peste 200% suprasubscriere. Cota micilor investitori s-ar putea majora

Electrica, IPO cu peste 200% suprasubscriere. Cota micilor investitori s-ar putea majora

Electrica IPO

"Obiectivul asumat în urmă cu două săptămâni în faţa Guvernului, privind subscrierea, a fost depăşit. A fost peste 200% subscriere. Azi dimineaţă am cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea creşterii procentajului acordat retailului, de 15% la peste 20%. Consorţiul analizează acum această propunere şi va răspunde în orele următoare, când se va decide modalitatea finală de alocare, după aprobări”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

În cazul IPO Electrica vorbim despre cea mai mare intenţie de listare de pe piaţa de capital din România petrecută vreodată şi, în plus, este prima privatizare bazată exclusiv pe piaţa de capital.

“Majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Marea Britanie SUA şi Polonia. Am atras şi investitori noi, care n-au mai investit până acum în România. Acest succes ne face să ne gândim altfel la listări precum CE Oltenia sau Hidroelectrica", a mai anunţat ministrul citat.

Perioadă ostilă... de succes

Gabriel Dumitraşcu, directorul general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a subliniat că răspunsul la ofertă a fost bun, în ciuda perioadei ofertei, care a fost una extrem de ostilă, din mai multe puncte de vedere.

“Pe lângă contextul geopolitic din Europa sau acuzelor interne nejustificate asupra Electrica, amintim că în această perioadă au mai fost alte 22 de IPO-uri, în acelaşi timp. Unele au eşuat. De exemplu, Wizz Air, care nu a primit răspuns suficient de la investitori şi a retras intenţia”, a declarat Dumitraşcu.

Acesta a oferit şi detalii tehnice ale ofertei iniţiale.

"Tranşa de 7% pentru retail mici a avut ca suport peste 12,4 milioane acţiuni a fost suprasubscrisă, au fost peste 42 milioane de cereri, dintre care 8,5 milioane acţiuni solicitate în tranşa garantată care era de până la 10 milioane acţiuni. Am reuşit să generăm 2.000 de conturi noi de tranzacţionare. Investitorii mari au avut o alocare de 8% din ofertă, 14,175 milioane acţiuni, care a generat peste 120 milioane de cereri. Pe retailul mare, subscrierea s-a dublat în ultima zi. În plus, de la penultima zi la ultima zi am înregistrat o creştere de cinci ori a subscrierilor. Asta înseamnă că produsele bancare suport au fost folosite pentru a inflata", a afirmat Dumitraşcu.

Acesta din urmă a fost unul dintre motivele, nu singurul, pentru care retailul mare a fost separat de retailul mic şi pentru a proteja micii investitori, au mai declarat oficialii.

Dumitrașcu a mai anunţat că pe tranșa investitorilor instituționali, 25% dintre subscrieri au fost ale investitorilor români, mai precis fonduri de pensii și chiar SIF-uri, 23% au fost investitori instituționali din Marea Britanie, 17% din Polonia și 13% din SUA. Ca profil, 95% din investitorii instituţionali au fost pe termen lung şi 5% fonduri de hedging.

Ca preţ, s-a atins toată gama între 11 lei şi 13,5 lei. Cu 11 lei pe acţiune şi toate acţiunile subscrise, statul ar strânge peste 435 milioane de euro. Prețul la care se închide oferta va fi anunțat însă în perioada următoare.

Tag Cloud