Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Miliardarul Ioan Niculae şi-a trecut cogenerarea pe SRL

Miliardarul Ioan Niculae şi-a trecut cogenerarea pe SRL

Ioan Niculae

 Energy Cogeneration Group SA, care administra centralele de cogenerare ale miliardarului Ioan Niculae, şi-a schimbat recent forma juridică din societate pe acţiuni (SA) în societate cu răspundere limitată (SRL). Cu această ocazie, omul de afaceri a majorat capitalul social al firmei cu 220.000 de lei aport în numerar prin intermediul unei alte firme atrasă ca asociat, Bio Fuel Energy, care operează rafinăria de bioetanol din Zimnicea, controlată tot de patronul Interagro, indică documente consultate de Energy Report.

După aceste schimbări, capitalul social al Energy Cogeneration este de 330.000 de lei, cu opt asociaţi, marea parte a asociaţilor fiind de fapt companiile care operează combinatele chimice controlate de miliardarul român. Mai precis, asociaţii sunt: Bio Fuel Energy (cu 66,66% din capitalul social), Interagro (circa 3,33%) iar cu 5% sunt Rafinăria Astra Română, combinatul Donau Chem de la Turnu Măgurele, Ga-Pro-Co Chemicals (fostul Azochim din Săvineşti), combinatul chimic Amurco din Bacău, combinatul Amonil din Slobozia şi Combinatul chimic Viromet din Victoria.

Patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a început odată cu criza investiţiile într-o serie de centrale în cogenerare pentru a reduce cheltuielile cu gazul şi energia electrică ale combinatelor. În 2010 a început să furnizeze energie electrică şi abur centrala de la Zimnicea, la începutul anului trecut cea de la Turnu Măgurele, acestea fiind parte dintr-o serie mai lungă de centrale aflate în faze avansate de construcţie în Slobozia, Bacău, Săvineşti şi Făgăraş. Planurile iniţiale erau ca investiţiile să fie de aproape 90 milioane de euro, astfel ca puterea gestionată de Energy Cogeneration Group să ajungă însumată la 93 MW.

Cogenerarea în multe din aceste centrale (de exemplu la Amonil Slobozia, la Făgăraş sau Săvineşti) este planificată a se face cu turbine cu gaze şi cazan recuperator de căldură. Iniţial, unele proiecte au fost programate pentru 2014 iar altele pentru 2015 (de exemplu Amonil). Rămâne de văzut câte se vor construi dintre cele avute în plan.

 

Tag Cloud