Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Bulgarii cumpără în secret curent din România

Bulgarii cumpără în secret curent din România

Bulgaria haos energie

 Tot mai multe companii mari din Bulgaria cumpără curent din România ÅŸi Ungaria, unde e mai ieftin, a declarat Ivanka Dilovska, preÅŸedintele Institutului pentru Managementul Energiei din Bulgaria, citată de Novinite. Este vorba despre marii consumatori din Å£ara de la sud de Dunăre.

Acest trend a început doar în urmă cu câteva luni şi se estimează că importurile de acest fel vor creşte în continuare.

Preşedintele a adăugat că marii consumatori insistă însă ca acest lucru să nu fie făcut public.

În prezent, 1 MWh de la compania naţională de electricitate a Bulgariei (NEK) se vinde cu 100 de leva (51 de euro) în timp ce în România şi Ungaria există producători care-l vând cu 36 – 46 de euro.

Într-adevăr, în România, preţul la producător a scăzut constant în ultimii ani, în timp ce în Bulgaria, curentul s-a scumpit în mai multe perioade. Spre exemplu, pe OPCOM, în martie 2012, preţul de bază a fost de circa 232,35 lei / MWh. După un an, preţul a scăzut la 183,96 lei /MWh pentru ca recent să fie de circa 116 – 120 de lei / MWh. Nici consumatorii români nu beneficiază însă de aceste ieftiniri, ca urmare a taxelor şi tarifelor susţinute de stat.

Pe de altă parte, acuzele oficialului bulgar se îndreaptă indirect asupra distribuitorilor străini din Bulgaria, care sunt într-o dispută prelungită cu autorităţile. Se uită însă faptul că distribuitorii de electricitate din Bulgaria sunt obligaţi prin lege să cumpere întreaga energie produsă de centralele electrice regenerabile, pentru ca apoi, costurile să le fie rambursate de către monopolul de stat NEK.

 

Tag Cloud